© Haber Olay 2001

Mardin’de ”Tarla Günü” etkinliği

MARDİN (AA) Mardin Artuklu Üniversitesi (MAÜ) tarafından il ve bölgeye uyumlu tahıl ve baklagil ürünlerin geliştirilmesi amacıyla "Tarla Günü" etkinliği yapıldı.

MAÜ Kamu Özel ve Karma Özel Sektör Koordinatörlüğü tarafından üniversite ile özel sektör işbirliği çalışmaları kapsamında düzenlenen etkinliğe, kamu kurum, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile çiftçiler katıldı.

MAÜ Öğretim Üyesi ve Tarım Sektörü İş Birliği Kurulu üyesi Doç. Dr. Hüsnü Aktaş, 2015 yılında başlatılan çalışmaların ilk meyvelerini 2022 yılında aldıklarını belirtti.

Bölgeye uygun iki makarnalık ve iki ekmeklik buğday çeşidinin tescil edildiğini ifade eden Aktaş, mercimek, nohut ve pamuk ürünlerinde geliştirilen çeşitlerin ise tescil aşamasında olduğunu söyledi.

Aktaş, şunları kaydetti:

"Dünya genelinde ön plana çıkmış çeşitler arasında melezleme yaparak söz konusu bitki türlerin döllenme biyolojilerine uygun seleksiyon yöntemleri kullanarak buğday, arpa, mercimek, nohut ve pamuk ürünlerinde Mardin ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi koşullarına, hastalıklara ve zararlılara dayanıklı, kurak koşullara toleranslı uygun çeşitler geliştirmek amacıyla bitki ıslah çalışmaları yürüttük. Bu sonuçları etkinliğimizde katılımcılarımızla paylaştık."

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER