Şanlıurfa
DOLAR34.0692
EURO37.7489
ALTIN2730.4

Zeytinde ”yok yılı” fiyatları uçurdu

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Zeytinde ”yok yılı” fiyatları uçurdu
Abone ol
Türkiye’de bu sezon yaşanan kuraklık nedeniyle zeytin ağaçları da yeterince meyve vermedi. Çiftçi yeteri kadar mahsul alamazken, bu gidişatın zeytinyağı fiyatlarını yükseltmesi bekleniyor. Böyle giderse ”Zeytinyağlı yiyemem aman türküsü” gerçek olacak.

Türkiye'debu sezon yaşanan kuraklık nedeniyle zeytin ağaçları da yeterince meyve vermedi.Çiftçi yeteri kadar mahsul alamazken, bu gidişatın zeytinyağı fiyatlarınıyükseltmesi bekleniyor. Böyle giderse "Zeytinyağlı yiyemem amantürküsü" gerçek olacak.

Küreseliklim krizi nedeniyle bu yıl rekoltede büyük kayıplar yaşayan zeytinde hasatsezonu yaklaşıyor.

Dünyanınönemli zeytin üretim merkezleri arasında yer alan İtalya ve İspanya’daki zeytinağaçlarının da kuraklıktan etkilenmesi nedeniyle dünya genelinde bu yılfiyatların yüksek seyretmesi bekleniyor.

BirgünGazetesi’nde yer alan habere göre, Türkiye’nin önemli zeytin ve zeytinyağıüretim merkezi Manisa da kuraklıktan etkilenen yerlerden.

Ağaçlarınboş kaldığı kentte üreticiler de sadece kendilerine yetecek kadar zeytinçıkaracaklarını ifade ettiler.

İklimşartlarının zeytini olumsuz etkilediğini söyleyen Saruhanlı Ziraat OdasıBaşkanı Aydoğan Okur, “Şimdi bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde deolumsuz iklim şartlarından dolayı zeytinimiz çok büyük etkilendi. Nisan, mayıs,haziran aylarında yağan şiddetli yağmurlar çiçekte olan zeytini etkiledi.İnsanlar zeytin bahçelerine gitmeye korkuyorlar. Bütün masrafları kestik. Şuanda ilaç, gübre gibi işlemler yapılmıyor. Çünkü ancak kendi ihtiyacımızıkarşılayacak kadar zeytin var. İnsanlar zeytin bahçelerine gideceklerihtiyaçları olan zeytini toplayacaklar, yağlarını çıkarıp ihtiyaçlarınıkarşılayacak. Bunu geçmiş dönemlerde de yapıyorduk. 10 yıldır zeytin paraetmeye başladığı için insanlar bunun ticaretine döndü. Ancak şu şartlardahiçbir şekilde zeytin bahçesine işçi sokup zeytin toplayacaklarını sanmıyorum” dedi.

Avrupa’dada fiyatların yükseldiği duyumlarını aldıklarını söyleyen Okur, Bizim ülkemizdede şu anda 200-250 TL civarında zeytin yağı satılıyor. Sezonda fiyatların dahada yükseleceğini tahmin ediyoruz. Çünkü yok yıldayız” diye konuştu.

 

 


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Hilvan’da mısır tarlasında esrar ele geçirildiÖnceki Haber

Hilvan’da mısır tarlasında esrar ele geç...

Felaket Urfa’dan Diyarbakır’a sıçradıSonraki Haber

Felaket Urfa’dan Diyarbakır’a sıçradı

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar