Şanlıurfa
DOLAR34.0692
EURO37.7489
ALTIN2730.4

Urfa’daki doktor erkeklere müjdeyi verdi!

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Urfa’daki doktor erkeklere müjdeyi verdi!
Abone ol
Türkiye’nin doğal nüfus artışının en yüksek olduğu iller arasında yer alan Şanlıurfa’daki erkeklere müjde. Şanlıurfa Harran Üniversitesi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Doç. Dr. Mert Ulaş Barut, bilim insanlarının, denizkestanesi sperminde bulunan ve insanlar da dahil olmak üzere diğer hayvanlarda da bulunan bir proteinin kodunu çözerek, erkek kısırlığının tedavisi ve erkek doğum kontrolünün geliştirilmesi için yeni bir potansiyel yol ortaya çıkardıklarını söyledi.

Erkeklerde kısırlık son yıllarda giderek artan sıklıktakarşılaşılan önemli sağlık sorunlarından biri. Bu sorun, çiftlerin çocuk sahibiolmasını zorlaştırarak, aile planlamasında sorunlara yol açabiliyor.

Harran Üniversitesi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve DoğumAnabilim Dalı  Doç. Dr. Mert Ulaş Barut’tankısır erkeklere müjde geldi.

Barut, yapmış olduğu açıklamada “Almanya'daki HeidelbergÜniversitesi Biyokimya Merkezi'nde Dünyaca bilinen Nature adlı dergide 25 Ekim2023’de yayınlanan çalışmada; Bilim insanları, denizkestanesi sperminde bulunanve insanlar da dahil olmak üzere diğer hayvanlarda da bulunan bir proteininkodunu çözerek, erkek kısırlığının tedavisi ve erkek doğum kontrolününgeliştirilmesi için yeni bir potansiyel yol ortaya çıkardı. Araştırmacılar ilkkez spermin yüzmesini sağlayan bir proteinin yapısını çözdüler. Protein sperminhücre zarında bulunur ve pozitif yüklü sodyum ve hidrojen iyonlarının hücreiçine ve dışına taşınmasına yardımcı olur. Bu, hücrenin pH'ını, tuz içeriğinive hacmini düzenlemek için önemli bir roldür ve hücrenin canlı ve sağlıklıkalmasına yardımcı olur. Almanya'daki Heidelberg Üniversitesi BiyokimyaMerkezi'nde bu proteinin sperm hareketliliği ve dolayısıyla erkek doğurganlığıiçin gerekli olduğunu, deniz kestanesinden fare ve insana kadar uzanançalışmalardan biliyoruz" dedi.

Barut, yapmış olduğu açıklamada, daha önce yapılanaraştırmalar, proteinin farklı hayvanlarda farklı işlevler gördüğünü ortayakoymuştu, ayrıca araştırmacıların, 2018'de yayımlanan bir makale, SLC9C1 adıverilen proteinin tuhaf bir karıştır-ve-eşleştir yapısına sahip olduğunu ortayakoyduğunu ifade etti. Harran Üniversitesi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve DoğumAnabilim Dalı Doç. Dr. Mert Ulaş Barut, yapılan araştırmalarda daha öncegörülmemiş mekanik 'becerileri' birleştiriyor" dedi.

Barut, “Protein, bir hücrenin zarındaki voltajı algılayanbir bölüm, siklik AMP adı verilen küçük moleküler habercilere yanıt veren birbölüm ve gerçek iyon değişimini yapan bir bileşenden oluşuyor. Yapının bir LEGOeserine benzediğini söyledi: Farklı parçalar diğer proteinlerden biliniyorancak bu kombinasyonda görülmemişti” diye konuştu.

Doç. Dr. Mert Ulaş Barut, son olarak yapılan araştırmalarda,SLC9C1'in erkek kısırlığındaki olası rolüyle ilgilendiklerini söyledi.Proteinin sperme özgü olması, erkek doğum kontrolü için bir hedef olabileceğianlamına geliyor, çünkü proteini bozacak herhangi bir farmasötik muhtemelenvücuttaki diğer hücreleri etkilemeyecektir.” diyerek sözlerine son verdi.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Haliliye’de kaza! 1 yaralıÖnceki Haber

Haliliye’de kaza! 1 yaralı

Karaköprü’de kadınlar hem zanaat öğreniyor hem üretiyorSonraki Haber

Karaköprü’de kadınlar hem zanaat öğreniy...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar