Şanlıurfa
DOLAR34.0692
EURO37.7489
ALTIN2730.4

Urfa’da müzeler 6 aydır kapalı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Urfa’da müzeler 6 aydır kapalı
Abone ol
Şanlıurfa’da, 6 Şubat’taki depremlerle mart ayındaki sel felaketinden olumsuz etkilenen Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi ve Mozaik Müzesi yaklaşık 6 aydır ziyaretçilere kapalı. Müzelerin eksikliklerinin hala giderilememesi kente gelen turistleri hayal kırıklığına uğratıyor. Bu durumun Urfa turizmini etkilediğini belirten ŞURO Genel Sekteri Müslüm Çoban, “Müzelerin açılması, turistlerin Şanlıurfa’da daha fazla vakit geçirmesine ve kent ekonomisine katkı sağlayacak” dedi.

Şanlıurfa, Göbeklitepe,Balıklıgöl ve Harran gibi tarihi ve kültürel zenginliklerinin yanı sıramüzeleriyle de her yıl binlerce turisti ağırlıyor. Ancak, 6 Şubat'ta yaşananKahramanmaraş merkezli depremler ve mart ayındaki sel felaketi, kentinturizmini olumsuz etkiledi.

Deprem ve selfelaketleri, Şanlıurfa'daki birçok tarihi ve turistik yapıda hasara neden oldu.Bu yapılar arasında Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi ve Mozaik Müzesi de bulunuyor.

Yaklaşık 10 bin eserinsergilendiği 34 bin metrekare kapalı alana sahip Arkeoloji Müzesi veHaleplibahçe Mozaik Müzesi'nin bodrum katı selden etkilendi.

Oluşan hasar sonrası bumüzeler ziyaretçilere kapatıldı.

Şanlıurfa İl Kültür veTurizm Müdürlüğü, 26 Mart’ta hasarların onarım işinin ihale edildiğinibelirterek, müzelerin en kısa sürede ziyarete açılması için çalışmalarınyapıldığını bildirdi.

Ancak, sel felaketininüzerinden yaklaşık 6 ay geçmesine rağmen eksiklikleri bir türlü giderilemeyen müzelerhenüz ziyaretçi kabulüne başlamadı.

Müzelerin ne zamanaçılacağı merak edilirken, ziyaret için müze önüne gelen yerli ve yabancıturistler binlerce esere ev sahipliği yapan bu yerlerin kapalı olduğunu görüncehayal kırıklığına uğruyor.

Urfa’daki turizmciler isebu durumun kentin turizmini kötü yönde etkilediğini ifade ediyor.

BİHA’ya konuşan ŞanlıurfaBölgesel Turist Rehberleri Odası (ŞURO) Genel Sekreteri ve Turist RehberleriBirliği (TUREB) Denetim Kurulu Başkanı Müslüm Çoban, müzelerin kapalı olmasınınŞanlıurfa turizmini olumsuz etkilediğini söyledi.

Müslüm Çoban,"Deprem ve sel felaketlerinden etkilenen tarihi ve turistik yapılar,ziyaretçilere kapalı. Bu durum, turistlerin Şanlıurfa'dan erken ayrılmalarınaneden oluyor. Bu da kentin gece konaklama sayısında düşüşe yol açıyor"dedi.

Çoban, bu müzelerin açılmasınınkentin turizmine önemli katkı sağlayacağını belirterek, "Bu müzelerin açılması,turistlerin Şanlıurfa'da daha fazla vakit geçirmesine ve kentin ekonomisinekatkı sağlayacak” ifadelerini kullandı.

Kente gelen turistlerinmüzeleri gezemeyerek hayal kırıklığına uğradığını vurgulayan Çaban, sözlerinişöyle sürdürdü:

 “Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi açık olmadığı içinorayı ziyaret etmek isteyen hem acenteler hem de gelen yerli ve yabancıturistler hayal kırıklığına uğruyor. Geçen ay Göbeklitepe’yi görmeye gelen biryabancı turist, ‘müze ne zaman açılırsa haberim olsun’ dedi, sırf müzeyi görmekiçin tekrardan geleceğini ifade etti. Hem Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi veHaleplibahçe Mozaik Müzesi hem de Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesine ait diğermüzelerin açılması Şanlıurfa turizmine olumlu yönde katkı sağlayacaktır.Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi ve Haleplibahçe Mozaik Müzesi açık olduğunda 4 saatdaha fazla turisti Urfa’da tutuyor olacağız. Bu da Şanlıurfa’nın gece konaklamasayısını arttıracaktır. Şanlıurfa’nın esnafı, restoranı, oteli, konukevi, sıragecesi ve bütün Şanlıurfa, bundan olumlu etkilenecektir. O bakımdan bir an öncemüzelerimizin açılmasını umut ediyoruz.”

Şanlıurfa ArkeolojiMüzesi, dünyanın en önemli arkeoloji müzelerinden biri olarak kabul ediliyor.Müzede, Göbeklitepe'den çıkarılan eserler başta olmak üzere, Urfa'nın zengintarihine ışık tutan binlerce eser sergileniyor.

Mozaik Müzesi ise,Haleplibahçe'de bulunan ve 20. yüzyılın en önemli arkeolojik keşiflerinden biriolarak kabul edilen mozaiklerin sergilendiği bir müze.

Her iki müze de her yılbinlerce turist çekiyor.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Şanlıurfa’da çarşı esnafından silahlı eylemÖnceki Haber

Şanlıurfa’da çarşı esnafından silahlı ey...

Sağlık personeline ‘Temel Yenidoğan Bakımı Eğitimi’ verildi!Sonraki Haber

Sağlık personeline ‘Temel Yenidoğan Bakı...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar