Şanlıurfa Harran Üniversitesi Hastanesi Kardiyoloji Kliniği ve Türk Kardiyoloji Derneği Pulmoner Vasküler ve Erişkin Doğumsal Kalp Hastalıkları Çalışma Grubu birlikteliğinde akciğer tansiyonu olarak bilinen Pulmoner Arteryel Hipertansiyon (PAH) konusunda farkındalık oluşturmak amacıyla etkinlik düzenlendi.
Şanlıurfa HarranÜniversitesi Hastanesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. AsumanBiçer hastane konferans salonunda düzenlenen toplantının açılışında yaptığıkonuşmada; PAH’ın erken tedaviye başlandığında yüz güldürücü sonuçlar verdiğinihatırlatarak takip ettikleri olgularla ilgili bir sunum yaptı. Türk KardiyolojiDerneği Pulmoner Vasküler ve Erişkin Doğumsal Kalp Hastalıkları Çalışma GrubuYönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ergün Barış Kaya yaptığı konuşmasında, pulmonerhipertansiyon tanısında altın standart yöntem olan sağ kalp kateterizasyonuhakkında bilgi verdi.
Kalp ve akciğer bağlantıdamarlarındaki artan basınç ve çeşitli nedenlerle akciğerdeki küçükarterlerdeki tıkanıklıktan kaynaklanan değişikliklerin tedavi edilmezse ölümveya kalp yetmezliğiyle sonuçlanabileceğini belirten Prof. Dr. Asuman Biçer; şuuyarıları gündeme getirdi:
“Pulmoner hipertansiyonkronik bir hastalık olup, günlük yaşamı sınırlamakta, hastalar yaşam kalitesiniazaltan birçok semptomla karşı karşıya kalmaktadır. Hastalar genelliklebaşlangıçta nefes darlığı, halsizlik, yorgunluk, çabuk yorulma gibi semptomlardeneyimlerken geç dönemlerde ödem veya bayılma görülebilmektedir. Hastalarnefes darlığına çözüm aramak için doktor doktor gezmekte ve istenilen tedaviyialamamaktadırlar. Tedaviye ne kadar erken başlanırsa sonuç o kadar yüzgüldürücü olabilmektedir. Bu nedenle belirtilen şikayetleri olan hastalarınmutlaka Kardiyolojik değerlendirilerek tedavilerininim başlanılması gerekir.”
Prof. Dr. Asuman Biçerayrıca kliniklerinin, nadir görülen hastalıklardan olan akciğerlerdekidamarları ve kalbin sağ tarafındaki odacıkları etkileyen akciğer yüksektansiyon hastalarının tanı, tedavi ve takiplerinin yapıldığı Şanlıurfa ilindetek referans merkez olma özelliği gösterdiğini ve tüm hastalarımızın gönülrahatlığıyla Harran Üniversitesi Hastanesini tercih edebileceklerini ifadeetti. “Hastalarımızın il dışına gitme ihtiyacı duymadan, Harran ÜniversitesiHastanesi Kardiyoloji Kliniğinde tanı, tedavi ve takiplerinin yapılması Şanlıurfaİlimiz adına büyük bir kazanımdır. Hastaların sağ kalp kateterlerinin yapılmasıkonusunda emekleri olan başta Girişimsel Kardiyoloji Ekip sorumlusu Doç. Dr.Zülkif Tanrıverdi olmak üzere, Dr. Öğr. Üyesi Halil Fedai, Dr. Öğr. Üyesi KenanToprak hocalarımıza teşekkür ediyoruz" diye konuştu.
Prof. Dr. Biçer;hastanemizin bugünlere gelmesinde katkıları olan Rektörümüz Prof. Dr. MehmetTahir Güllüoğlu, Dekanımız Prof. Dr. Feridun Akkafa, Başhekimimiz Doç. Dr.İdris Kırhan ve Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Recep Demirbağ’ateşekkür etti.
BİHA
Yorum Yazın