Şanlıurfa
DOLAR34.0692
EURO37.7489
ALTIN2730.4

Göbeklitepe’ye kardeş geliyor! Karahantepe’de kazı başlıyor...

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Göbeklitepe’ye kardeş geliyor! Karahantepe’de kazı başlıyor...
Abone ol
Göbeklitepe gibi gizemli yapıların yer aldığı tahmin edilen Şanlıurfa Karahantepe’de arkeolojik kazılara başlanıyor. Çalışmalara Prof. Dr. Necmi Karul başkanlık edecek.

Şanlıurfa Haliliye ilçesinin Kargalı köyünde bulunan ve Göbeklitepe’nin kardeşi olarak yorumlanan Karahantepe’de arkeolojik kazılara başlanıyor.

1997 yılında keşfedilen ve yapı itibariyle Göbeklitepe gibi bir tepede bulunan Karahantepe’de arkeoloji dünyası adına heyecan verici adım atıldı. Yaklaşık 3 metre yükseklikte dikilitaş ve kült yapılarının olduğu tahmin edilen Karahantepe’de, tarihi Neolitik Dönemin ilk aşamalarına götürecek çalışmalar başlatılması için yetkililer bir araya geldi. Şanlıurfa Valiliği, Büyükşehir Belediyesi ve Haliliye Belediyesi ile Şanlıurfa Turizmi Geliştirme A.Ş. tarafından desteklenecek kazı çalışmaları için dün itibariyle başlanmasına karar verildi. 



İstanbul Üniversitesi Tarihöncesi Arkeolojisi Anabilim Dalı tarafından yürütülecek çalışmalara Prof. Dr. Necmi Karul’un başkanlık edeceği öğrenilirken; Şanlıurfa İl Kültür Müdürlüğü ve Arkeoloji Müzesi tarafından da çalışmanın koordinasyonun sağlanacağı belirtildi.


 Prof. Dr. Necmi Karul

Aynı zamanda Göbeklitepe Bilimsel Danışma ve Eşgüdüm Komisyonu üyesi Prof. Dr. Karul, çalışmaların eylül ayı itibariyle başlayacağını dile getirdi. 


"GÖBEKLİTEPE’YE FARKLI BİR PENCEREDEN BAKILACAK"



Karahantepe Göbeklitepe’den bildiğimiz, günümüzden yaklaşık 12 bin yıl öncesi Neolitik Dönemin ilk aşamalarına tarihleniyor. Önceki yıllarda yapılan yüzey taramaları ve jeomanyetik ölçümler burada da içinde dikilitaşlar bulunan çok sayıda yapının varlığını kanıtlıyor. Prof. Dr. Karul, Karahantepe’nin Tek Tek Dağları Milli Parkı’nın içerisinde olmasının burada çevresiyle bütünleşik bir proje geliştirmeye çok uygun olacağı ve Göbeklitepe Kültürü’nün anlaşılmasına başka bir pencereden bakma olanağı sağlayacığını belirtti.

İnşası M.Ö. 10 bin yıla Karahantepe, devasa T biçimli dikilitaşları ile aynı Göbeklitepe gibi birçok gizem barındırıyor. Arkeoloji dünyasında heyecan yaratacak kazı çalışmaları ile Göbeklitepe ile çağdaş bir yerleşim yerinden yeni arkeolojik bilgi akışının olması Şanlıurfa’nın tarih öncesi kültürleri ile gündemde kalmasına önemli katkı sağlayacak.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından tarihi 12 bin 500 yıl önceye dayanan Göbeklitepe’ye 2019 yılı ithaf edilmiş ve kente şuana kadar yerli ve yabancı 2 milyondan fazla turist geldi. Bölge illerde de turizm hareketliliğine neden olan gelişmenin ardından kentte yürütülecek bu yeni arkeolojik kazı oldukça önemseniyor. Tarihe yeni bilgi notlarının düşüleceği tahmin edilen çalışmaların, tüm arkeoloji dünyasında yankı uyandıracağı tahmin ediliyor.

Mustafa ARISÜT-Özlem ÇELİK/BİHA


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Harran’da Gastronomi ve Gözlem Evi açılıyorÖnceki Haber

Harran’da Gastronomi ve Gözlem Evi açılı...

Urfalı çiftçiler için açıklama: EndişelendiriyorSonraki Haber

Urfalı çiftçiler için açıklama: Endişele...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar