Şanlıurfa
DOLAR34.0692
EURO37.7489
ALTIN2730.4

Bebeklerin kabusu hirschsprung hastalığı: Erken teşhis ve tedavi hayat kurtarıyor!

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Bebeklerin kabusu hirschsprung hastalığı: Erken teşhis ve tedavi hayat kurtarıyor!
Abone ol
Harran Üniversitesi Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı ve Yenidoğan Bilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Ebru Yücesoy Bağdiken, bebeklerde gelişebilecek Hirschsprung hastalığına dikkat çekerek erken yapılan müdahalelerin bebeklerin hayatını kurtaracağını söyledi.

Harran ÜniversitesiHastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları ile Yenidoğan Bilim Dalı Dr. Öğr. ÜyesiEbru Yücesoy Bağdiken, hamilelik sürecinde bebeklerde farkedilebilecek bağırsakhastalıklarından olan Hirschsprung hastalığı ile ilgili uyarılarda bulundu. Dr.Öğr. Üyesi Bağdiken, anne ve baba adaylarının bebeğin sağlığı ve doğumsürecinin sorunsuz tamamlanıp tamamlanmayacağı konusunda kaygıları bulunduğunadikkat çekerek özellikle hamileliğin son aylarında bu endişe ve heyecanı arttığınıvurguladı.

Dr. Öğr. Üyesi Ebru YücesoyBağdiken yenidoğan yoğun bakım ünitesinin önemini belirtirken, riskli bebeklereen iyi bakım hizmetinin sunulabilmesi için uzman bir ekip, tanı ve tedaviamaçlı cihazlar ile laboratuvar olanaklarının önemli olduğunu dile getirdi. Busayede doğru yaklaşım ve kaliteli bakımın sağlanabileceğini dedi.

Örnek bir hasta hikayesiüzerinden konuyu açıklayan Dr. Öğr. Üyesi Bağdiken şunları anlattı:

“Semra Baytuz isimli hasta,gebeliğinin 36. haftasında bebeğinde barsak perforasyonu gelişmesi nedeniylehastanemize yönlendirilmişti. Bu tablo bebek doğmadan önce annenin hiçbirşikayeti yokken perinatoloji uzman doktoru tarafından tespit edilmişti. Bebek,doğum sonrası hızlıca tedavi için yenidoğan yoğun bakım ünitesine alındı.Postnatal ilk batın ultrasonografisinde kolonda perforasyon tespit edilenbebeğe, Çocuk Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Emin Boleken tarafındanbaşarılı bir ameliyat gerçekleştirildi. Hirsprung Hastalığı tanısı konulanbebeğin takip ve tedavisi yoğun bakım ünitesinde devam etti ve Defne Bebekyaşamının 37. gününde sağlıklı bir şekilde taburcu edildi.

Hirsprung hastalığına aitbelirtileri gösteren tüm bebekler için ayrıntılı bir muayene ile birliktekontrastlı kolon grafisi çekimi planlanır. Tüm değerlendirmeler hastalığıişaret ediyorsa ameliyat hazırlığı yapılır. Doğuştan itibaren ince bağırsağınya da kalın bağırsağın alt kısımlarında bazı sinir hücrelerinin gelişmemesinedeniyle böyle bebeklerde cerrahi işlem mutlaka uygulanmalıdır. Günümüzde hirschsprunghastalığı olan bebeklerin önemli bir çoğunluğu tek seferde yapılan bir ameliyatile tedavi edilebilmektedir.

Cerrahi müdahale tanıdanhemen sonra en erken dönemde yapılmalıdır. Aksi takdirde bağırsaklar geliştikçedurum zorlaşabilir ve tek seferde ameliyat yapılma ihtimali güçleşebilmektedir.Cerrahi müdahalesi geciken bebeklerde birkaç kez işlem uygulanması bebeğinsağlığını olumsuz etkileyebilir ve ebeveynlerin psikolojik olarak yıpranmasınaneden olabilmektedir. Ortalama 2-3 saat süren başarılı bir cerrahi müdahalesonrası bebekler 1 hafta içerisinde normal yaşantısına geri dönebilmektedir.”

Harran ÜniversitesiHastanesi Başhekimi Doç. Dr. İdris Kırhan ise Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları ileYenidoğan Bilim Dalında önemli tedavilerin gerçekleştirildiğine dikkat çekereközellikle yenidoğan yoğun bakım ünitesinin riskli bebekler için hayati önemesahip olduğunu ifade etti.

 

Hirschsprung hastalığı ya da“konjenital agangliyonik megakolon”, bağırsakların gevşemesini sağlayan sinirhücrelerinin yokluğu ile ortaya çıkan bir hastalıktır. Bağırsaklar kasılıpgevşeyerek hareket ederler. Bu hastalıkta gevşemeyi sağlayan hücrelerolmadığından, bağırsağın etkilenmiş kısmı kasılı kalır. Oluşan tıkanıklıkdışkının aşağı doğru geçmesini engeller. Bu şekilde ortaya çıkan intestinalobstrüksiyon” ancak cerrahi yöntemle, içinde sinir hücresi olmayan bağırsağınçıkarılıp yerine normal bağırsağın getirilmesiyle tedavi edilebilir.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Şanlıurfa’da göçmen kaçakçılığı operasyonunda 11 tutuklamaÖnceki Haber

Şanlıurfa’da göçmen kaçakçılığı operasyo...

Akçakale’de 3,9 büyüklüğünde yeni depremSonraki Haber

Akçakale’de 3,9 büyüklüğünde yeni deprem

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar