© Haber Olay 2021

Yerel basında yargı reformu endişesi sürüyor

Yargı reformunda icra ilanlarının yaygın ve yerel gazetelerde yayınlanması zorunluluğunun ortadan kaldırılmak istenmesi yerel basında endişe yarattı.

“Sadece elektronik ortamda satış yapılması ve gazete ilanının kaldırılması suretiyle takip masrafları azaltılacaktır.” 30 Mayıs’ta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan Yargı Reformu Strateji Belgesi’nde yer alan bu tek cümle, Türkiye’deki yerel basın için alarm zillerinin çalmasına neden oldu. Çünkü bu cümle, resmi ilan statüsünde bulunan icra ilanlarının yaygın ve yerel gazetelerde yayınlanması zorunluluğunu ortadan kaldırmayı öngörüyor. Bu da özellikle yerel basın için ilan gelirlerinin yarısının azalması anlamına geliyor.

"İCRA İLANLARI ŞEFFAFLIĞI SAĞLIYOR"

Amerikan’nın Sesi’nde yayımlanan habere göre, Resmi ilanlar 1961 yılında kurulan Basın İlan Kurumu üzerinden gazetelere dağıtılıyor. Gazetelerin yayın politikalarındaki farkı gözetmeksizin dağıtılan bu ilanların 2018 yılındaki tutarı 493 milyon lirayı buldu. Anadolu Gazete Sahipleri Temsilcisi sıfatıyla Basın İlan Kurumu Yönetim Kurulu üyesi olan Mustafa Arslan da yerel basının halkın haber alma özgürlüğü açısından taşıdığı öneme dikkat çekti. Aynı zamanda Konya Yenigün gazetesinin de sahibi olan Arslan kamu ilanlarında ihalelerin payının azalmaya başlamasıyla birlikte icra ilanlarının daha da önem kazandığına dikkat çekti. VOA Türkçe’ye konuşan Arslan “Yerel basın olarak milli eğitim, milli savunma, ulaştırma gibi temel bir kamu görevini yerine getiriyoruz. Bu görevi yerine getirirken yerel ve genel yönetimlerden, sermaye gruplarının baskılarından bağımsız olmamız çok önemli. Kamu ilanları da bir yandan şeffaflığı ve kamu denetimini sağarken bir yandan da ilanlardan alınan ücretler yoluyla gazetelere yaşamaları için kaynak aktarımını sağlıyor. 2014’te de benzer bir düzenleme gündeme gelmişti. Ancak bizim mücadelemiz sonunda ilanların gazetelerde yayınlanmasına devam edilmişti. Bürokratlar tek taraflı bakarak bunu bir kaynak israfı olarak değerlendiriyorlar. Oysa biz bunu, bir kamu görevinin yerine gelmesi ve tıpkı ihalelerde olduğu gibi icralarda da gri alanların ortadan kalkıp, şeffaflaşmayı sağlaması olarak değerlendiriyoruz” ifadelerini kullandı.

BASIN ÖRGÜTLERİ GİRİŞİMLERİNİ SÜRDÜRÜYOR

Arslan, bu düzenlemenin öngörüldüğü haliyle yasalaşması durumunda sadece yerel basının değil, yaygın basının da büyük bir darbe alacağını belirterek “Böyle bir durumda Avrupa Birliği’nin, Amerika’nın ya da başka ülkelerin yereldeki ya da yaygındaki gazetelerimizi tek tek desteklemesi suretiyle, onları kendi ideolojileri ve amaçları doğrultusunda yönlendirmesine alan açılır. Böylece Türkiye’nin milli menfaatleri açısından da olumsuz bir kapı aralanmış olur diye korkuyoruz” dedi. 

BİHA

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER