© Haber Olay 2021

Vekil Ayan pamuk fiyatlarını meclise taşıdı

Yeşil Sol Parti Şanlıurfa Milletvekili Dilan Kunt Ayan, Şanlıurfa’nın tarım şehri olduğunu ve pamuk üretiminde Türkiye’nin önemli bir payına sahip olduğunu söyledi. Ancak, tarım maliyetlerinin enflasyona bağlı olarak arttığını ve çiftçilerin geçinemez hale geldiğini belirten Ayan, Çukobirlik’in açıkladığı pamuk alım fiyatının üreticinin beklentisinin çok altında olduğunu ifade etti.

Yeşil Sol Parti Şanlıurfa Milletvekili Dilan Kunt Ayan Şanlıurfa'daki pamuk çiftçilerinin sorunları ve Çukurova Pamuk, Yerfıstığı ve Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri Birliği'nin (Çukobirlik)  açıkladığı pamuk alım fiyatının düşük olmasına karşı Meclis’te basın açıklaması yaptı.

Şanlıurfa'nın tarım şehri olduğunu ve pamuk üretiminde Türkiye'nin önemli bir payına sahip olduğunu belirten Ayan, tarım maliyetlerinin enflasyona bağlı olarak arttığını ve çiftçilerin geçinemez hale geldiğini belirtti.

Şanlıurfa’nın önemli tarım kentlerinden biri olduğunu belirterek şunları kaydetti:

Seçim bölgem olan Urfa, coğrafik koşullar, toprak kalitesi, iklim ve yerel halkın temel ekonomik uğraşı olması nedeniyle bir tarım şehridir. Yalnızca yerelin değil pek çok değerli ürün çeşidinde ülkenin ihtiyaçlarını karşılama oranı olarak en yüksek tarım üretimine sahiptir. Ancak bu kadar bereketli topraklara rağmen bölge çiftçileri tarım yapamaz hale getirilmiştir. Bunun en önemli nedeni, tarım maliyetlerinin enflasyona bağlı fahiş artışları olup, ürün satışı sonucu elde edilen gelir maliyeti dahi zor karşılamaktadır. Bu durumda en başta çiftçilerin geçinemez hale gelmesine, tarımsal arazilerin ve tarım faaliyetlerin azalmasına neden olmaktadır. Urfa gibi geçim kaynağı tarım olan bir şehirde geçimini tarımdan sağlayan nüfus giderek azalmaktadır.

Çukobirlik’in açıkladığı pamuk alım fiyatının üreticinin beklentisinin ve nesnel hesaplarımın çok altında kaldığını ifade ederek, şöyle konuştu:

“Son günlerde pamuk alım fiyatlarının açıklanmasının ardından büyük bir hayal kırıklığı yaşanmıştır. TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Urfa Şubesi ve çiftçiler sıklıkla sorunlarını ve taleplerini dile getirdikleri halde ne yazık ki sesleri duyulmamış, beklentilerinin çok altında alım fiyatları açıklanmıştır. Bu fiyatlar ne gerçekliğe ne de vicdana sığmamaktadır. Çukurova Pamuk, Yerfıstığı ve Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifler Birliği (Çukobirlik) kütlü pamuk alım fiyatını 18.5 TL olarak duyurmuştur.  Açıklanan bu rakam üreticinin beklentisinin ve nesnel hesaplarımın çok altında kalmıştır. Bu fiyatlara malını satan çiftçi maliyetini bile zor karşılamakta olup, gelinen noktada birçoğu tarım yapmayı bırakmak zorunda kalacaklarını açıklamıştır. Urfa’da Dönüm maliyetinin 10 bin TL olduğu, bir dönümden 500 kilo ürün alınsa dahi bu fiyatla maliyetini dahi çıkartamayacağı ortadadır. Çiftçiler bir ton ürün satarak bir ton gübre bile alamayacaklarını, bu fiyatların açıkça üreticiye ‘siz üretmeyin ya da zararına üretin’ demek olduğunu iletmişlerdir. “

Ayan’ın açıklamasından satır başları şu şekilde:

“Tarımda öz yeterlilik, bir ülkenin kendi kendini besleyebilmesi ve yan ürünlerle kendine yetebilmesi elzemdir. Diğer her şeyde dışa bağımlı olan Türkiye tarımda da şartları el verdiği halde dışa bağımlı hale getirilmiştir. Bunun en önemli sebebi doğru uygulanamayan tarım politikalarıdır. Eğer devlet, çiftçiyi desteklemezse, tarımda teşvik ve kolaylaştırıcı uygulamalara yer vermez ve alım fiyatlarıyla üretimi cazip hale getirmezse yerel çiftçilerin bu koşullarda üretim yapmaya devam edemeyecekleri ortadadır. Kendi deyimleriyle bu şartlarda tarım zulüm haline gelmiştir.

Tarımda maliyetlerin katlanarak artması, Çukobirlik’in alım fiyatlarını düşük açıklamasının yanı sıra bu sezon ve önceki birkaç sezon DEDAŞ’ın bölgede uyguladığı haksız ve keyfi elektrik kesintileri, buna bağlı yaşanan sulama sorunları, üreticilerin ellerindeki malı büyük şirketlere satmak zorunda kalarak tarımda tekelleşme ve küçük çiftçiler için tarımın sürdürülemez hale gelmesi de üretimi olumsuz etkileyen faktörlerdendir. Tüm bu sorunlar şu anda pamuk ürününde yaşandığı gibi buğday, mısır ve Urfa’da üretilen diğer tarım ürünleri için de geçerli olacağını şimdiden göstermektedir.

Bizler, Urfa’daki çiftçilere ve emekçilere kulak verilmesini, üretim maliyetlerinde teşvik oranlarının arttırılması ve ürünler için fiyatların adil şekilde belirlenmesi çağrısını yineliyoruz. Tüm bunların ötesinde Tarım ve Orman Bakanlığı başta olmak üzere devletin tarımda üretimi arttırmak için etkili, kalıcı, radikal adımlar atması ve yerelin özgün durumlarına göre, talep ve beklentilerini esas alan şekilde verimi ve üretimi arttırma odaklı tarım politikaları uygulamaları gerektiğinin altını çiziyoruz.”

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER