© Haber Olay 2021

Urfa'nın 'utanç tablosu' gözler önünde

Şanlıurfa'daki 'cinsel istismar' rakamlarını tekrar gündeme taşıyan Şanlıurfa Barosu Çocuk Hakları Merkezi Koordinatörü Esra Yurum Aktaş, "Tüm çocuk istismar davalarının titizlikle takipçisi olduğumuzu belirtmek isterim" dedi.

Şanlıurfa Barosu, kentin utanç tablosunu tekrar gözler önüne serdi.

Şanlıurfa Barosu Çocuk Hakları Merkezi Koordinatörü AvukatEsra Yurum Aktaş ve Baro Bşakanı Abdullah Öncel, bugün yapılan basın açıklamasında kentteki 'çocuk istismarı'na dair rakamları açıkladı. 

Baro tarafından derlenen verilerde; en fazla istismara maruz kalan çocuk yaşının 12 olduğu açıklandı. 12 yaşından küçük 1292 çocuğun cinsel istismara maruz kaldığını kaydeden Aktaş, 18-25 yaş aralığında 205 ve 25-60 yaş aralığında 259 kişinin istismara maruz kaldığını belirtti. 

Aktaş, yaptığı açıklamada şu sözlere yer verdi:

"Dünya Sağlık Örgütü'ne (DSÖ) göre çocuk ihmali ve istismarı; 18 yaşın altındaki çocukların sağlığını, sağ kalımını, gelişimini veya ilişkilerdeki güven duygusunu olumsuz yönde etkileyen fiziksel/duygusal/cinsel istismar, ihmal ve diğer sömürütürleriyle sonuçlanan kötü davranışlardır.

Tüm dünyada ve ülkemizde son zamanlarda Son yıllarda hızla artış gösteren ulusal ve uluslararası hukuk da hüküm altına alınmış ve menfaatleri kanunun dahi üzerinde tutulmuş olan çocuklarımızın istismarı kamu vicdanını toplumun temelini ve değerlerini derinden sarsmıştır, şiddete uğrayan, öldürülen, ihmal edilen, ticari ve cinsel sömürünün nesnesi olan alkol ve madde kullanan çocukların sayısı giderek artmakta ve bu utanç verici tabloyu aktif ve ivedi çözümler bulmak yerine sadece izlemekle yetinilmektedir.

'KENDİNİ SAVUNAMAYAN MAĞDURLAR...'

Şanlıurfa Barosu CMK Uygulama Merkezimizin kayıtlarına göre yapılan avukat görevlendirmelerinin büyük çoğunluğunun çocuklara karşı işlenen suçlar; özellikle de çocuğa karşı cinsel istismar vakaları olduğu görülmektedir. Şöyle ki baromuz 01.01.2018-21.08.2019 tarih aralığındaki CMK şüpheli ve mağdur müdafii atamaları verilerine göre;

- Çocuğun cinsel istismarı suçunda en fazla mağdur sayısını 12 yaşından küçük kendini savunamayacak derecede olan mağdurların oluşturduğu ve bu yaş aralığında CMK bürosu tarafından 418 mağdurun varlığı kayıt altına alınmış müdafii ataması yapılmıştır. Toplamda ise cinsel istismara maruz kalan 1292 çocuk kayıt altına alınmıştır.

- Yine baromuz CMK bürosu tarafından çocuğun cinsel istismarı suçu için yapılan şüpheli müdafii atamaları verilerine göre 205 atamanın 18-25 yaş aralığında; 259 unun ise 25-60 yaş aralığında bulunan (çocuk üzerinde tahakküm kurabilecek yaş aralığında olan) sanıklar oluşturmuş. Toplamda ise 702 cinsel istismar sanığı kayıt altına alınmıştır.

'ERKEN YAŞTA EVLİLİK ENGELLENMELİ'

Yine ülkemizde ve özellikle bölgemizde yaşanan ve engellenmesi için çok boyutlu ve kolektif bir çalışmaya ihtiyaç duyulan bir diğer konu ise; erken yaşta evliliklerdir. Erken yaşta evlilikler, kadınların sırtına erken yaşta ve istenmeyen gebelikler, doğumda ve doğum sonrasında pek çok sağlık problemi, eğitimsizlik, işsizlik, güvencesizlik ve inisiyatifsizliği yüklemektedir. Erken yaştaki evlilikler ve beraberindeki sorunlar bazı tören ve geleneklerle kendini yeniden ürettiği için; bir insan hakları ihlali ve halk sağlığı sorunu olarak kabul edilmeli, çözüme de bütüncül yaklaşılmalı ve devlet eliyle kalıcı bir çözüm üretilmesi için etkin adımlar atılmalıdır.

Özel gereksinimi olan çocuklar, evlilik dışı doğan çocuklar, savaş ve göç mağduru çocuklar özellikle son 7 yıldır ülkemize Suriye den gelen geçici koruma altındaki Suriyeli çocuklar dikkatle takibe alınmalıdırlar, gebe annenin diğer çocuğu, sosyo ekonomik düzeyi ve eğitim düzeyi düşük ailelerin çocukları,üvey anne/babayla yaşayan çocuklar, madde bağımlısı anne/babanın çocuğu, istenmeyen gebelik sonrası doğmuş çocuk ihmal ve istismara uğrama açısından yüksek risk altındadır.

'SON BULANA KADAR MÜCADELE EDECEĞİZ'

Şanlıurfa Barosu olarak çocukların hayatlarına kasteden zihniyeti tekrar lanetliyor; tüm devlet organlarını,meslektaşlarımızı, STK'ları,ilgili kurum ve kuruluşları, ve tüm aileleri bu gibi acı ve ülkemizin hukuki, ahlaki ve toplumsal düzenine kasteden olayların karşısında olmayı, bu konuda topluma bilinç kazandırma konusunda vakit kaybetmeden işbirliğine davet ediyoruz. Her türlü şiddetin olduğu gibi toplumun geleceği olan çocuklarımıza yönelen her türlü şiddet ve kıyımın karşısında olduğumuzu belirtir, üstümüze düşen her türlü hukuki ve sosyal sorumluluğun bilincinde olduğumuzu tekrar vurgulayarak; Şanlıurfa Barosu ve çocuk hakları komisyonu olarak tüm çocuk istismar davalarının titizlikle takipçisi olduğumuzu bu tür olayların tekrar yaşanmadığı, ve son bulacağı ana dek mücadele edeceğimizi belirtiriz."

Öte yandan, son iki yılda Şanlıurfa'da 16 erkek ve 89 kadın olmak üzere toplam 105 kişi, cinsel tacize uğradı. 134 erkek ile 6 kadın ise cinsel saldırıya maruz kaldı.

Özlem DİKMEN-BİHA 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER