© Haber Olay 2021

Urfa'dan kayyım atanmasına bir tepki daha

Diyarbakır, Van ve Mardin büyükşehir belediyelerine kayyım atanmasına tepki gösteren HDP İl Eş Başkanı İsmail Karadağ, "Kayyımlar halkın kültürel değerlerinin, anadilinin, doğanın, kadının, sanatın ve Kürt düşmanıdır" dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şanlıurfa İl Başkanlığı,Diyarbakır, Van ve Mardin büyükşehir belediyelerine atanankayyumlarla ilgili açıklama yaptı. 

HDP İl Başkanlığı önünde yapılan açıklamaya HDP İl Eş Başkanı İsmail Karadağ, HDP Parti Meclisi Üyesi İzzet Karadağ ve partililer katıldı. Grup adına açıklamayı yapan HDP İl Eş Başkanı İsmail Karadağ, şu ifadeleri kullandı:

"Bilindiği gibi 19 Ağustos tarihinde demokrasinin en temel kriterlerinden biri olan seçme ve seçilme hakkı gasp edildi, demokrasiye darbe yapıldı. Ülkeyi geriye götüren ve sürekli yeni krizler üreten bu tür uygulamalar ilk defa yapılmadı. Eylül 2016 tarihinden itibaren geçen dönem 94 DBP'li belediyeye kayyım atanarak halkın İrade beyanı yok sayılmış ve gasp edilmişti.

'KAYYIMLAR KÜLTÜREL DEĞERLERİN, ANADİLİN...'

Seçilmiş Belediye Eş Başkanlarının yerine atandıkları günden 31 Mart 2019 tarihinde yapılan yerel seçimlere kadar hiçbir hukuksal gerekçe göstermeden dile, kültüre, doğaya, ekonomiye, kadınların kazanılmış haklarına, çocukların anadilinde eğitim görmesine saldıran kayyımlar hakkında soruşturma açılıp yargılanmaları gerekirken Diyarbakır, Van ve Mardin Büyükşehir Belediyelerine yeni kayyımlar atanmıştır. Tam bir kültürel ekonomik ve siyasal kırıma dönüşen kayyım uygulamaları merkezileşme ve tekçi politikalarının bir ürünüdür. Kayyımlar halkın kültürel değerlerinin, anadilinin, doğanın, kadının, sanatın ve Kürt düşmanıdır. Gücünü de Ankara'dan desteklenen cezasızlık anlayışından almaktadır.

'DİRENMEYE DEVAM EDECEĞİZ'

Haftalardır ülkenin her tarafında kayyım ve onların temsil ettiği anlayışa karşı sokaklarda omuz omuza direndiğimiz halklarımız, kadınlar, gençler, bileşenlerimiz, ittifaklarımız, milletvekillerimiz, kurum temsilcileri, dost siyasi partiler, sivil toplum kuruluşları, demokratik kitle örgütleri ile birlikte direnmeye devam edeceğiz. 4-5 Eylül saat 13:00 ile 15:00 arasında bütün yerellerde 2'şer saatlik Oturma Eylemi düzenleyeceğiz. Bu eylemlilikler bugüne kadar sürdürdüğümüz demokraside ısrarın bir yansımasıdır. Eylemlerimiz kayyımlar geri çekilene, seçilmiş Belediye Eş Başkanları görevlerine dönene kadar sürecektir."

Özlem DİKMEN-BİHA

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER