© Haber Olay 2021

Urfa'da 'eğitim yılı' sorunlu açıldı

Şanlıurfa'da eğitim alanında yaşanan sorunları aktaran Eğitim-Bir-Sen İl Başkanı İbrahim Coşkun, kentin kanayan yaralarından biri olan öğretmen açığına değindi.

Şanlıurfa Eğitim-Bir-Sen İl Başkanı İbrahim Coşkun, 2019-2020 Eğitim ve Öğretim Yılı nedeniyle basın açıklaması düzenledi.

Eğitim haftasının açılışı ile kentte yaşanan sorunları dile getiren Coşkun, Şanlıurfa'nın kanayan yaralarından biri olan öğretmen açığına da değindi.

Coşkun, Şanlıurfa'da 4 bine yakın öğretmen açığının olduğunu ve bu rakamın sözleşmeli öğretmenlerin tayin istemesiyle artacağını kaydetti. Tayin istenmesiyle berabere açığın 7 bin civarı olacağını  aktaran Coşkun, önlem alınması gerektiğini belirtti.

Coşkun, "Maalesef Şanlıurfa'da öğretmen açığımız bir türlü kapanmadı, kapanmadı. Yaklaşık olarak 4 bin civarında olduğunu biliyoruz. Önümüzdeki yıl ilk sözleşmeli öğretmenlerin tayin isteme hakkının verildiği yıl olması nedeniyle, Urfa'dan 6-7 bin yıl öğretmen başka illere gidecek. O yüzden şimdiden tedbirini alıp, öğretmenlerimize pozitif bir ayrımcılık yapmak gerekir" diye konuştu.

Eğitimdeki diğer sorunlara da değinen Coşkun, şu ifadeleri kullandı:

"2019-2020 eğitim-öğretim yılı, bir yanda geleceğe yönelik hedeflerin çizildiği diğer yanda ise bu hedefleri gerçekleştirmesi istenilen eğitim çalışanlarının sorunlarının çözümünün ötelendiği bir ortamda başlıyor. Yeni eğitim-öğretim yılında, yaklaşık 18 milyon öğrencimize ve bir milyonu aşkın eğitim çalışanımıza başarılar diliyoruz.

Eğitim çalışanları, eğitim-öğretim yılını, sona eren toplu sözleşme sürecinde haklı, gerekli ve yerinde beklentilerinin ve taleplerinin kamu işverenince karşılanması bir yana üzerinde durulmadan geçiştirilmesinin, sorunlarına duyarsız, çözüm önerilerine kayıtsız kalınmasının burukluğuyla karşılamaktadır.

'İSTİKRARLI İSTİHDAM SAĞLANMALI'

Başta Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri olmak üzere, istihdamda güçlük çekilen yerlerde en büyük eğitim sorunu istikrarlı istihdamın sağlanamamasıdır. Eğitim çalışanlarına, zorunlu hizmet bölgelerinde görev yapmaları hâlinde illerin mahrumiyet durumlarına göre ilave özel hizmet tazminatı ödenmelidir. İstihdamda zorluk çekilen bölgelerde kadro istikrarı sağlamanın yolu cebri uygulamalar değil, teşviki yöntemlerdir.

'ADALETSİZLİKLER GİDERİLMELİ, DERS ÜCRETLERİ ARTIRILMALI'

Eğitim kurumu yöneticiliği liyakate dayalı, sürdürülebilir bir sisteme kavuşturulmalıdır. Eğitim kurumu yöneticiliği profesyonel bir meslek olarak tanımlanıp, münhasır kadrolar üzerinden kazanılmış hakların korunduğu bir düzlemde liyakat ve mesleki ilerleme ekseninde yeniden kurgulanmalıdır.

'ÖĞRETMENLİK MESLEK KANUNU ÇIKARILMALIDIR'

Öğretmenlik mesleğinin bütün boyutlarını ele alacak, bütünsel bir yasal düzenlemeye dayalı bir Öğretmenlik Meslek Kanunu’na ihtiyaç vardır. Öğretmenlik mesleğinin bütün veçhelerini kapsayan sistematik bir düzenleme olmaksızın, çok parçalı yapı altında mesleğin statüsünün artırılarak niteliğinin geliştirilmesinin sağlanmasının mümkün olmadığı, meslek mensuplarının mesleği ifa süreçlerinin sürdürülebilir olmadığı görülmektedir. Öğretmenliğin profesyonel bir meslek olarak değerlendirilmesi ve mesleki standartlara kavuşması isteniyorsa, öğretmene destek niteliğinde, mesleki gelişimini ve özerkliğini sağlayacak bir meslek kanunu ivedilikle çıkarılmalıdır.

'EĞİTİMCİLERE YÖNELİK ŞİDDET ENGELLENMELİ'

Eğitim çalışanlarına yönelik şiddet olayları münferit eylemler olmaktan çıkmış, yaygın bir toplumsal sorun hâline gelmiş ve toplumun geleceği açısından vazgeçilmez olan eğitim öğretim hizmetinin yürütülmesini sekteye uğratacak dereceye varmıştır. Bu şiddet sarmalına karşı eğitim çalışanlarını koruyacak, şiddete karşı caydırıcı yasal düzenlemeler yapılmalı, Bakanlık bu konuda sorumluluk üstlenmelidir.

Eğitim-Bir-Sen olarak, Türkiye’nin daha müreffeh bir ülke olma yolundaki uzun vadeli hedeflerine ancak sorunlarını aşmış bir eğitim sistemiyle erişebileceğini vurguluyor; eğitimcilere verilen sözlerin yerine getirilmesinin önemini ifade ediyor, sorunların çözüme kavuşturulacağı bir eğitim-öğretim yılı temenni ediyor, bütün eğitim çalışanlarımıza ve öğrencilerimize başarı dolu bir yıl diliyoruz."

Özlem DİKMEN-BİHA

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER