© Haber Olay 2021

Urfa'da beyaz altın için start verildi

Tarım kenti Şanlıurfa'da pamuk hasadının startını veren TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, önemli açıklamalarda bulundu.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği  ( TZOB ) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar'ın katılımıyla Türkiye'nin önemli tarım kentlerinden biri olan Şanlıurfa'da, pamuk hasat sezonu açıldı.
 



GAP Projesinin en büyük ürünü olan 'beyaz altın' diye adlandırılan pamuk hasadına, Bayraktar'ın yanı sıra Şanlıurfa Ziraat Odası Başkanı Ahmet Eyyüpoğlu, Ziraat Mühendisler ve kentteki birçok çiftçi katıldı.

Kentteki bir pamuk tarlasında startı verilen hasat öncesi açıklama yapan Bayraktar, Şanlıurfalı çiftçilerin sorunlarının çözülmesi için hükümete çağrıda bulundu.
 



BAYRAKTAR: BEREKETLİ HİLAL 'ŞANLIURFA'

Pamuk hasadına tarımın ilk yapıldığı yer olan Şanlıurfa'da başladığını kaydeden Bayraktar, "Ülkemiz pamuğunun yaklaşık yüzde 40'ının üretildiği, tarımın ilk yapıldığı bölgelerden biri olan, 'bereketli hilal' içinde yer alan Şanlıurfa'da düzenlediğimiz pamuk hasadımıza hoş geldiniz. Bugün yine bir hasat töreninde sizlerle beraberiz. Türkiye Ziraat Odaları Birliği olarak, hasat etkinliklerine katılıyor, çiftçimizin sevincine de sıkıntısına da ortak olmaya gayret ediyoruz. Pamuk tekstil sanayimize sağladığı katma değer, tekstil ve konfeksiyon ihracatının ülkemiz ekonomisine kazandırdığı döviz miktarı, yarattığı istihdam hacmiyle Türk tarımı için vazgeçilemez bir üründür" dedi.
 



'BİZİM ÇİFTÇİMİZ YERİNE YABANCI ÇİFTÇİYE YARADI'

Türkiye'de pamuk ihracatının istenilen düzeyde olmadığını aktaran Bayraktar, "1995 yılında 2 milyon 224 bin ton olan kütlü pamuk üretimi, 2009 yılında 1 milyon 725 bin tona kadar geriledikten sonra, 2011 yılında 2 milyon 580 bin ton ile rekor kırdı. Yine de ülkemizin ihtiyacı olan pamuğu bir türlü karşılayamıyoruz. Bu oranın çok daha fazla artırılması, hatta ülke ihtiyacımızın ülke içinden karşılanması için ne gerekiyorsa yapmalıyız. Bunun başka yolu yoktur. Sadece geçen yıl 752 bin ton lif pamuk ithali için 1,4 milyar dolar döviz ödedik. Ülkemiz 2008-2018 döneminde, 14,8 milyar dolar dövizi pamuk ithalatı için harcadı. Bu para ülke çiftçimiz yerine yabancı ülkelerin çiftçilerine katkı sağladı" diye konuştu.
 



'ÇİFTÇİMİZİN DERDİ BİZİM DERDİMİZ'

Pamuk fiyatlarındaki gerileme nedeniyle çiftçilerin her daim yanında olacaklarını belirten bayraktar, "Pamuk fiyatları son bir yılda yaklaşık yüzde 26 oranında geriledi. Gerileme özellikle son 5 ayda meydana geldi. Geçen yıl uluslararası piyasalarda Haziran ayında 84 sente kadar çıkan pamuk fiyatları, bu yıl Ağustos başında 58 sente kadar indi. Bu günlerde 62 sent dolaylarında seyrediyor. 29 Ağustosta Şanlıurfa'da, 2 Eylül'de Adana'da, Yönetim Kurulu üyelerimiz, Ziraat Odası Başkanlarımız ve çiftçilerimizin geniş katılımıyla düzenlediğimiz basın açıklamalarında pamuktaki sorunları dile getirdik. Çiftçimizin sesi olduk. Çiftçimizin derdi bizim derdimiz. Çiftçimizin sevinci bizim sevincimiz. Tasada ve kıvançta hep beraberiz. Çiftçimiz sıkıntıdaysa biz de sıkıntıdayız" ifadelerini kullandı.
 



'ÇOLUĞUNA ÇOCUĞUNA NASIL EKMEK GÖTÜRECEK?'

Bayraktar, sözlerine şöyle devam etti:

"Pamukta maliyetimizi en fazla etkileyen girdilerin fiyatları son bir yılda arttı. Bununla da kalmadı. İşçilik ücretleri de arttı, sulama fiyatları arttı. Fakat pamuk fiyatları yüzde 26'nın üzerinde düştü. Şimdi soruyorum? Maliyetleri yüzde 100'ü aşan oranlarda artan üreticimiz, geçen yılın yüzde 26 altında bir pamuk satış fiyatıyla ne yapacak? Çoluğuna, çocuğuna nasıl ekmek götürecek? Önlem alınmazsa pamuğun artık en önemli ürünlerden biri haline geldiği Güneydoğu Anadolu Bölgemiz de dahil olmak üzere seneye pamuk üretiminde çok büyük sorun yaşanır. Derhal önlem alınmalı ve pamuk üreticisinin tarlada kalması sağlanmalıdır."
 



'PAMUKTA VERİM URFA'DA DÜŞTÜ!'

Son yıllarda Şanlıurfa'da da pamuk veriminin düştüğünü söyleyen Bayraktar, "Şanlıurfa, son yıllarda GAP'ın da devreye girmesiyle pamuk üretiminde en ön sıraya yerleşti. Bu bölgemiz, pamuk ekim alanları genişliği bakımından ilk sıradadır. Pamuk ekim alanları, 1995 yılından bu yana diğer bölgelerde azalırken, Güneydoğu Anadolu Bölgemizde yüzde 53 oranında artmıştır. Ülkemizde üretilen pamuğun yüzde 55'i Güneydoğu Anadolu Bölgesinde üretilmiştir. Pamuk üretiminde iller arasında birinciliği alan Şanlıurfa'da 2 milyon 314 bin dekar alanda pamuk ekilmiş ve 1 milyon 28 bin ton kütlü pamuk elde edilmiştir. Şanlıurfa, pamuk ekim alanlarında yüzde 44,6 üretimde ise yüzde 40 ay almaktadır. Buna karşın hem Güneydoğu Anadolu genelinde hem de Şanlıurfa'da pamukta verim ülke ortalamasına göre düşüktür" sözlerine yer verdi.
 



'EN ÇOK MAĞDURİYETİ URFALI ÇİFTÇİLER YAŞIYOR'

Şanlıurfa'da pamuk veriminin arttırılması için çalışmalar yapacaklarını ve olayın takipçisi olacaklarına açıklayan Bayraktar, "Türkiye ortalamasının üste çıkması lazım.  Bu bölgeye bu yakışır, bunu da inşallah güzel bir çalışmayla gerçekleştireceğiz . Çünkü bu bölge Türkiye’nin   pamuk  üretiminin yarıdan fazlasını üretiyorsa rakamlarında da Türkiye birincisi olmak  zorunda. Dolayısıyla inşallah onu da sağlayacağız. Hem hükümetimizin vereceği desteklerle  bunu sağlayacağız  hem de zamanında yapacağımız   çalışmalarla bunu sağlayacağız.  Şimdi bugün olduğu gibi her  zaman sizlerin yanında olacağız. Bugün buradayız en çok mağduriyeti siz yaşıyorsunuz doğru mu? En çok mağduriyeti siz yaşıyorsunuz onun için buradayız. Sorunlarınıza dikkat çekmek için buradayız, sorunlarınızı sizinle paylaşmak için buradayız. Pamuk meselesi tüccarın da meselesi aynı zamanda sanayicimizin de meselesi. Ben üretirsem benim malımı alırsın, satarsın, işlersin katma değer katarsın ve para kazanırsın. Ben üretmezsem hangi parayı kazanacaksın? Ben onları pamuk üreticimizin bu sorunlarına sahip çıkmaya davet ediyorum. Bu hasadın  Allah'tan hayırlar getirmesini ve verimli bir hasat olmasını diliyorum" diyerek sözlerine son verdi.

Bayraktar'ın açıklaması sonrası ilk pamuk hasadının açılış yapıldı. Davul eşliğinde ilk hasadın start alması sonrası program sona erdi.

Özlem DİKMEN-BİHA

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER