© Haber Olay 2021

Urfa pilot iller arasında dâhil edilmedi

Kırsal kalkınma destekleri kapsamında, tarım, hayvancılık, ormancılık, gıda ve su ürünleri alanlarında eğitim veren meslek yüksek okulu veya üniversite mezunu girişimcilere 100 bin liraya kadar hibe desteği sağlanacak. Şanlıurfa projenin ilk etapta uygulanacağı 4 il arasına dahil edilmedi.

(Faruk DEVECİ/Şanlıurfa OLAY)

Hibe desteği 2019-2020 dönemi için pilot uygulama ile Amasya,Düzce,İzmir ve Mardin’de uygulanacak.

Hibe desteğine ilişkin Cumhurbaşkanlığı Kararı 12 Temmuz 2019 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanmıştı. Uygulama tebliği 17 Aralık 2019 günü Resmi Gazete’de yayınlandı.

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan “Kırsal Kalkınma Destekleri Kapsamında Kırsal Kalkınmada Uzman Eller Projelerinin Desteklenmesi Hakkında Tebliğ”e göre, 100 bin liraya kadar hibe desteği, 2019-2020 yılı için pilot uygulama olarak Amasya, Düzce, İzmir ve Mardin illerinde kırsal alanda yaşayan/yaşamayı taahhüt eden; tarım, hayvancılık, ormancılık, gıda ve su ürünleri konularında yüksek okul veya üniversite mezunlarının mahallinde uygulayacağı bitkisel ve hayvansal üretim, su ürünleri üretimi, yöresel tarım ürünleri, tıbbi ve aromatik bitki üretimi ile bu ürünlerin işlenmesi, depolanması ve paketlenmesine yönelik projelere verilecek.

HANGİ PROJELER DESTEKLENECEK?
Öncelikle 4 ilde pilot uygulama ile başlayacak olan “Uzman eller” projesi başarılı olursa ülke geneline yaygınlaştırılması hedefleniyor. Proje kapsamında 100 bin liraya kadar hibe desteği verilecek proje konuları şöyle belirlendi:

1- Hayvansal üretime yönelik destekleme projeleri kapsamında;

– Büyükbaş hayvan yetiştiriciliği
– Küçükbaş hayvan yetiştiriciliği
– Arı yetiştiriciliği ve bal üretimi,
– Arı sütü, ana arı, polen ve benzeri arı ürünleri üretimi,
– İpekböceği yetiştiriciliği ve tesis yapımı

BAŞARILI OLABİLİR Mİ?
Kırsal kalkınma konusunda bugüne kadar pek çok proje uygulandı. Bazıları başarılı oldu. Bazıları da başarısızlıkla sonuçlandı. Genç çiftçi projesi büyük umutlarla başladı,fakat sonra ithalat projesine döndü. Sayıştay 2018 Raporu’nda da yer aldığı üzere devlet genç çiftçileri çiftçiler devleti dolandırdı.

Tarım,hayvancılık,ormancılık gıda ve su ürünleri konusunda yüksekokul veya üniversite mezunu gençlerin kırsalda yatırım yapmalarını sağlamak açısından önemli bir adım. Tarımda yaşlanan nüfus ve işsiz üniversiteliler dikkate alındığında gençlerin sektöre kazandırılması gerekiyor. Projeler seçilirken dikkat edilmeli. Genç Çiftçi Projesi’nde olduğu gibi yüzde 90’dan fazlası hayvancılık projesi olmamasına dikkat edilmeli.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER