UNESCO Türkiye Millî Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Öcal Oğuz'a Ziyaret
Kültür sanatMüzik Kültürü Araştırmacısı Yazar Abuzer Akbıyık ve MESAM Başkan Yardımcısı, Türk Halk Müziği sanatçısı Araştırmacı-Yazar Salih Turhan, Ankara'da UNESCO Türkiye Millî Komisyonu Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Öcal Oğuz'u makamında ziyaret etti.
Ziyaret, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi'nde öğretim üyesi olan ve UNESCO Türkiye Millî Komisyonu Yönetim Kurulu Başkanı olarak görev yapan Prof. Dr. Öcal Oğuz ile müzik kültürü üzerine önemli istişarelerde bulunma amacı taşıyordu.
Abuzer Akbıyık ve Salih Turhan, ziyarette Prof. Dr. Öcal Oğuz’a kitaplarını sundu ve karşılığında Oğuz da kendi yayınlarını misafirlerine hediye etti. Ziyaret hakkında bilgi veren Akbıyık, "Değerli hocamız Prof. Dr. Öcal Oğuz'u makamında ziyaret ettik. Kitaplarımızı sunduk, o da kendi yayınlarını bize verdi. Görüşmemizde halk kültürü çalışmaları üzerine sohbet ettik ve somut olmayan kültürel mirasın müzik sahasına dair önemli istişarelerde bulunduk. Önümüzdeki zaman içinde müzik konusunda gerçekleştirmeyi planladığımız projelerimizden bahsettik" dedi.
2013 yılında UNESCO tarafından müzik alanında "Yaratıcı Şehirler Ağı" listesine dahil edilen Şanlıurfa'nın, bu kapsamda sürdürülebilir çalışmalar yapılması gerektiğini vurgulayan Akbıyık, "Şanlıurfa'nın UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı'na dahil edilmesi, şehrimiz açısından çok önemli bir konu idi. Bu nedenle, Şanlıurfa'nın bu ağa dahil edilmesindeki katkılarından dolayı Prof. Dr. Öcal Oğuz’a teşekkür ettik" ifadelerini kullandı.
Akbıyık, UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı hakkında şu bilgileri verdi: "UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı, şehirler tarafından kendi yetenek ve enerjilerini yönlendirecekleri yaratıcı endüstri sektörü tercihlerine göre seçilebilecek yedi tema etrafında şekillendirilmiştir. Bu temalar edebiyat, film, müzik, zanaat ve halk sanatları, tasarım, gastronomi ve medya sanatları olarak belirlenmiştir. Hâlihazırda, Yaratıcı Şehirler Ağı’nda 350 şehir bulunmaktadır, bunlardan 75 şehir müzik alanındadır. Şanlıurfa’nın Yaratıcı Şehirler Ağı’na dahil edilmesi ile, artık Şanlıurfa dünyadaki 75 müzik şehrinden biridir. Bu nedenle Şanlıurfa için, dünya ölçeğinde farkındalık yaratmak üzere sürdürülebilir çalışmalar yapılması gerekmektedir. Müzik üzerine araştırmalar, derlemeler yapılması, kitap ve albüm çalışmaları, eğitim ve kurslar, müzik etkinlikleri, çalıştaylar ve sempozyumlar, uluslararası müzik festivalleri bu kapsamda yapılacak çalışmalar arasında yer alabilir. Yapılacak çok iş var, önümüzdeki zaman içinde bu konuda Valilik, Belediye, Üniversite ve sivil toplum örgütlerine, müzisyenlere, öğrenci ve akademisyenlere, Şanlıurfa halkına çok görevler düşmektedir" dedi.
İlginizi Çekebilir