Türkiye Şanlıurfa İçin Kuraklık Çanları Çalıyor
GAP TarımTürkiye’de son 52 yılın en sıcak Aralık ve Ocak ayı yaşandığı belirlendi. Ülke genelinde yağış beklenirken havaların mevsim normallerinden daha sıcak seyretmesi kurak bir mevsim yaşandığını gösterdi.
Sıcak hava, yağmurun yağmaması ve düşük kar yağışı çiftçileri tedirgin etmeye başladı. Çiftçiler topraklarının kurumasından ve verimsizlikten yakınıyorlar. Gübre, ilaç , tohum ve mazot fiyatlarının artması ve zamlanması, kuraklığında yaşanması çiftçiliği olumsuz etkiledi.
Gübre fiyatları son 1 yılda yüzde 300’ e varan oranda zamlanırken, mazot fiyatları yüzde 239, yem fiyatları ise yüzde 130’ un üstünde artış gösterdi. Bunların yanı sıra sulama ve elektrik giderlerinin artması sonucu yağmura bel bağlayan çiftçiler umduklarını bulamadı.
Sulama, mazot, elektrik, tohum ve ilaçtaki zamlardan sonra çiftçiler ekim yapmamaya başladı.
Türkiye’nin GAP Bölgesi, ana hatları itibariyle Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ni kapsayan ve yaklaşık 75.000 km2 bir yüzölçüme sahip olan 9 ilde (Adıyaman, Batman, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Mardin, Siirt, Şanlıurfa ve Şırnak) tarıma katkı sağlamıştır. GAP projesinin bitimiyle kentlerde kuraklık olması çiftçiye yüksek oranda etkiledi. GAP projesi bitmiş olsa idi bu ülkede kuraklık olsa bile çok etkilenmezdi.
İlginizi Çekebilir