© Haber Olay 2021

Temelli Urfa'da konuştu: Kürt sorunundan besleniliyor

Şanlıurfa'ya gelen HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, "Bu ceberut devlet Kürt sorunundan beslenerek kendini var ediyor" dedi.

ŞANLIURFA/Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, Şanlıurfa'ya geldi.
 



Özel bir mekanda basın mensupları ile bir araya gelen Temelli, Türkiye'nin gündemine dair önemli açıklamalarda bulundu. Düzenlen toplantıya HDP Şanlıurfa Milletvekili Nimetullah Erdoğmuş, HDP Şanlıurfa Milletvekili Ayşe Sürücü, HDP Meclis Üyeleri, Dernek Başkanları ve partililer katıldı. 

Temelli ise yaptığı açıklamada Suriyelilerden anayasaya, sınır hattındaki gelişmelerden işsizliğe bir çok konuya değindi.

TEMELLİ: URFA'NIN ÜZERİNE YOĞUNLAŞAN BU ŞİDDET, BASKI...

Son yıllarda Şanlıurfa üzerinde şiddet ve baskı olduğunu kaydeden Temelli, "Bugün maalesef, kadim halkların bir arada yaşamasına laik bir iktidara sahip değiliz. Bugün savaştan başka bir şeyi dillendirmeyen, şiddet zulümden başka bir şeyi dile getiremeyen bir iktidar zulmü ile karşı karşıyayız. Bu halklara karşı bir zulümdür. Bu topraklar Peygamberler toprağıdır. Peygamberlerin yol göstericiliği barıştır, insanlığın kurtuluşudur. Ama Türkiye'nin neresine giderseniz gidin, bu tarihle yüzleşirsiniz. Bu tarihi yok sayanlar, geleceği yok etme peşindeler. Biz geleceği kurtarmak için buradayız. Bu vesile ile dolaşıyoruz. Özellikle son dönemde Urfa üzerine yoğunlaşan bu şiddet, Urfa üzerinde gelişen bu baskı bu iktidarı teşhir etmektedir" ifadelerini kullandı. 
 



'BU DEVLET KİMDİR?'

Savaş zihniyetine karşı mücadele edeceklerini dile getiren Temelli, "Tam 4 yıl önce Suruç'ta 33 can katledildi. 4 yıldır Türkiye bir şiddet, savaş girdabında. Bu iktidar inatla geleceksiz bir sistemi Türkiye halkına dayatıyor. Barışa karşı savaşı diretiyor. Bu ülkede barış isteyenler cezaevine koyuluyor. Ve anayasa mahkemesi bu konuda geç de olda önemli bir karar aldı. Türkiye'nin uzun süredir özlem duyduğu bir karadır. Bu karar ile anayasa hedefe konuşuldu. Keşke oy birliği ile bu karar alınsaydı, oy çokluğu ile değil. Ama anayasa mahkemesine karşı bugün yürütülen bu ithamlar, bu ülkede barışı diretmektedir. Barış istemek dünyanın hiç bir yerinde suç olamaz. Devlet nedir, devlet kimdir? Devlet halkın hizmetinde olan kurumlar bütünüdür. Halkın üstünde baskı, şiddet oluşturmak demek değildir. Bu duygulardan yoksun olduğunuzda, bu devlet kimdir diye sorarlar? Karadeniz'de, Ege'de Urfa'da sorarlar. Kürtler, Türkler, Aleviler sorar. Bu devlet kimdir, benim en çok ihtiyaç duyduğum konularda yok olan, benim eğitim ve sağlık hakkımı yok sayan bu devlet kimdir diye sorarlar. Barış mücadelesi önemlidir. Bu mücadeleye herkesi davet ediyoruz. Suruç'ta yapılan katliamı, Ceylanpınar'da yapılan katliamı unutmadık. Urfa'yı ateşe atmak isteyenlerin zihniyeti aynıdır. Bu zihniyete karşı mutlaka ama mutlaka Türkiye'yi demokratikleştireceğiz" sözlerine yer verdi.

'KÜRT SORUNUNDAN BESLENİLİYOR!'

Türkiye'nin en önemli sorunun Kürt sorunu olduğunu aktaran Temelli, "Bunun için de Türkiye'nin en önemli sorununa çözüm üretmemiz lazım. Bu sorun, Kürt sorunudur. Bakın, bu sorunu yıllardır dile getiriyoruz, Hatta bizden önceki kuşaklar dile getirmiş. Çok eskiden gelen bir soruna işaret ediyoruz. Bu sorunu çözmeden diğer sorunları çözme olanağınız yok. Bu ceberut devlet bu sorundan beslenerek kendini var ediyor. Bu iktidar, bu sorundan beslenerek kendini var ediyor ve bu sorunun çözülmesini istiyor. Bu siyaset değildir, siyasetsizliktir. Bu savaş politikasıdır, düşmanlık politikasıdır. Biz demokrasi olsun istiyoruz, sözün halkta olduğu bir yaşam istiyoruz. Bunu var etmek için bir aradayız. Bunun yolunun açacak ilk adım anayasa olmalıdır. Artık vatandaş, kendi anayasasını yapmalıdır. Cunta'nın yaptığı anayasa ile 40 yıldır kıvranan bir ülkeyiz. Sipariş anayasa ile hala yaşamaktayız. Defalarca yama yapıldı ve işler kötüye gitti. Kutuplaşmış siyasete itirazımız var. 2 kutup arasına sıkışmış bir ülkenin kaderi bu olamaz. O yüzde gelin, kendi anayasamızı yapalım" diye konuştu. 
 



'SURİYE İÇİN DEMOKRASİ İSTİYORUZ'

Suriye sınırındaki hareketliliğe de değinen Temelli, "Suriye sınırına yığınak yaparak hiçbir çözüm üretmezsiniz. Bizim, Suriye'ye ve Irak'a ihraç edeceğimiz tek şey barış olmalıdır. Nasıl ki Türkiye için demokratik bir anayasa istiyoruz, Suriye için de isteyelim. Suriye halkı, ortak geleceğine kendi karar vermeli. Biz bunu yaparsak güçlü bir ülke oluruz. Türkiye'nin bu gücü var. Türkiye, güçlü bir ülke" açıklamasında bulundu. 

'TEK BİR SUÇ, TEK BİR DELİL YOK'

Geçtiğimiz günlerde tatile giren Meclis'e seslenen Temelli ,"Meclis'e de çağrı yapıyorum. Biz tatildeyiz ama masum insanlar cezaevindeler. Oysa tatile girmeden, yol temizliği dediğimiz bu yargı talimatlarla hareket edip masum insanları cezaevine koydu. 5 bin HDP'li cezaevinde, tek bir suçları yok, tek bir delil yok. Hepsi talimatla cezaevinde. Bir an önce serbest kalmalarını istiyoruz. Suç bulmak için 10-20 yıl geriye gidiyorlar. Suç yok, uydurulmuş suçlar var. Toplumsal barış için bu adımı atabiliriz. Gelin, Meclis'i 1 haftalığına toplayalım ve bu kararları çıkaralım. Özgürlük adına atılacak bu adımlar Türkiye adına büyük bir çabayı öne geçirecektir" diyerek sözlerine son verdi.

ÖZLEM DİKMEN/BİHA

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER