TBMM Başkanlığı'ndan 'Fakıbaba' ve 'RTÜK' açıklaması
GündemTBMM Başkanlığı, AK Parti'den ve milletvekilliğinden istifa ettiğini açıklayan Ahmet Eşref Fakıbaba’nın milletvekilliğinden istifa talebiyle ilgili olarak TBMM Başkanlık Divanı’nın, 26 Ekim 2022 tarihinde toplantıya çağrıldığını açıkladı. TBMM İçtüzüğü’ne göre Başkanlık Divanı incelemesinin ardından milletvekilliğinin düşmesi kararının Genel Kurul’a sunulması yeterli olacak
Şanlıurfa Milletvekili Ahmet Eşref Fakıbaba, sosyal medya hesabından açıklama yaparak AK Parti’den ve milletvekilliğinden istifa ettiğini duyurdu. Fakıbaba; "Bu 20 yıl içerisinde çok değerli arkadaşlarım oldu. Onlardan ayrıldığım için üzgünüm. Ancak siyasi ve ahlaki anlayışıma uygun olmayan bazı kişilerle bundan böyle beraber olmayacağım için de mutluyum. Ak Parti Üyeliğinden ve AK Parti için bana oy veren hemşehrilerime saygısızlık olmasın diye Milletvekilliğinden de istifa ediyorum" açıklamasını yaptı. Fakıbaba'nın istifası sonrasında TBMM Başkanlığı, Fakıbaba’nın kaydını “bağımsız milletvekili” olarak düzeltti.
Ancak boşalan RTÜK üyeliği nedeniyle TBMM’deki grupların sandalye dağılımı değişikliğinin yeniden İYİ parti lehinde durum yarattığı tartışması da gün içerisinde gündeme geldi. Bu nedenle TBMM Başkanlığı’ndan akşam saatlerinde açıklama yapılarak İçtüzük uyarınca “Fakıbaba’nın milletvekilliğinden istifasının” görüşülmesi için TBMM Başkanlık Divanı’nın 6 gün sonra toplanacağı bildirildi. TBMM Başkanlığı açıklaması şöyle: "Şanlıurfa Milletvekili Ahmet Eşref Fakıbaba’nın mensubu olduğu siyasi partiden ve milletvekilliğinden istifa iradesini içeren dilekçesi Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığına 20.10.2022 tarihinde sunulmuş olup, söz konusu dilekçe üzerine gerekli işlemler aynı tarihte, daha önce milletvekilleri tarafından sunulan istifa dilekçeleri üzerine izlenilen usullerle aynı doğrultuda, Başkanlığımız tarafından yerine getirilmiştir. Bu çerçevede bahsi geçen milletvekillinin milletvekilliğinden istifa talebiyle ilgili olarak ise TBMM Başkanlık Divanı, TBMM İçtüzüğü’nün 136’ncı maddesi uyarınca 26 Ekim 2022 Çarşamba günü toplantıya çağırılmıştır. Diğer taraftan RTÜK üyeliği seçimi ile ilgili işlemler Başkanlığımızca 6112 sayılı Kanun hükümleri doğrultusunda yürütülmektedir.
Bir milletvekilinin partisinden ve milletvekilliğinden istifa ettiğini duyurması üzerine milletvekilinin dilekçesinin TBMM Başkanlığı’na ulaşması durumunda öncelikle imza kontrolü yapılıyor. Parti üyeliğinden ayrılma işlemi çok daha hızlı olarak TBMM milletvekili dağılımında işleniyor. Ancak milletvekilliğinden istifa için bu kişinin bu kararı almasında herhangi bir tehdit unsuru olup olmadığı da araştırılıyor, vekilin kendisi ile görüşülüyor teyit edildikten sonra istifa kararı Başkanlık Divanı kararı sonrasında TBMM Genel Kurulu’nun bilgisine sunuluyor. TBMM İçtüzüğü’nün 136’ncı maddesine göre; “TBMM üyeliğinden istifa eden milletvekilinin istifa yazısının gerçekliği Başkanlık Divanınca yedi gün içinde incelenip tespit edildikten sonra üyeliğinin düşmesine Genel Kurulca görüşmesiz” karar veriliyor.
İlginizi Çekebilir