Tanal: Okul Bitmeden Öğrencinin Kredi ve Bursu Kesilmesin
GündemCHP’li vekil Mahmut Tanal, üniversite öğrencileri için bir kanun teklifi daha Meclis’e sundu. Teklifin gerekçesinde, birçok öğrenci için tek gelir kaynağı olan öğrenim kredisi ve bursun okul bitmeden kesilmemesi gerektiği belirtildi.
CHP İstanbul Milletvekili Av. Mahmut Tanal, barınma sorunu yaşayan üniversite öğrencilerinin öğrenim kredisi ve burs yönünden de sıkıntıya girmemesi amacıyla TBMM Başkanlığı’na bir kanun teklifi daha sundu. Söz konusu teklifle, öğrenciler mezun olmadan aldıkları burs ve öğrenim kredisinin kesilmesinin önüne geçilmesi hedefleniyor.
DAHA ÜNİVERSİTEYE ADIM ATMADAN DERT SAHİBİ OLUYORLAR!
Tanal’ın imzasıyla Meclis Başkanlığı’na sunulan 351 sayılı Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurt Hizmetleri Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin gerekçesinde, Türkiye’de lisans eğitimi alan üniversite öğrencilerinin sorunlarının saymakla bitmeyecek derecede fazla olduğunun altı çizildi.
Gerekçede, öğrencilerin daha üniversiteye adım atamadan çektikleri yurt ve barınma sorunu, yurtlara yerleşemeyen öğrencilerin mecburen yöneldiği kiralık evlere istenen asgari ücret düzeyindeki kiraların, özel yurt fiyatlarının fahiş düzeyde olması, üniversitelerin ikinci öğretim programlarına yerleşen öğrencilerin ödemeye mecbur bırakıldıkları harç ücretleri, üniversite eğitimlerini uzatmak zorunda kalan öğrencilere yüklenen harç ücretleri, ders kitapları fiyatlarındaki anormal yükselişler, yemekhanelerdeki kalitesiz yemekler, ulaşım ücretleri, market ve gıda fiyatları ve daha birçok problemin çözüm beklediğine dikkat çekildi.
TEK GELİRLERİ KREDİ VE BURSUN KESİLMESİ SOSYAL DEVLET İLKESİNE AYKIRI
Türkiye’de yüz binlerce öğrencinin öğrenim kredisi ve burs desteği aldığının hatırlatıldığı gerekçede, “Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) tarafından ödenen burs ve krediler, ilgili lisans bölümünün süresi ile sınırlı olarak verilmektedir. Örneğin hukuk fakültesinde öğrenim gören bir öğrenci, hazırlık hariç 4 yıl için bu öğrenim kredisi ve bursu almaya devam etmektedir. Birçok öğrenci barınma, gıda gibi zorlu koşullarla mücadele ederken bir yandan da okullarını zamanında bitirmeye çalışmaktadır. Böylesine zorlu yaşam koşulları altında okullarını zamanında bitiremeyip uzatan öğrencilerin ise burs ve öğrenim kredileri Kredi ve Yurtlar Kurumu tarafından kesilmektedir.
Öğrenim kredisinin birçok öğrencimiz için tek gelir kaynağı olduğu, ailelerinden destek alamayan, ailelerinin destek verecek durumu olmayan binlerce öğrencimiz bu öğrenim kredisi ve burslar kesildiğinde mağdur olmaktadır. Tek geliri bu burs ve öğrenim kredisi olan öğrencilerimiz eğitimlerini tamamlayabilmek ve okullarından mezun olabilmek için bu öğrenim kredisi ve bursları almaya mecburdur. Sırf okullarını uzattıkları için böyle bir kesinti uygulamak sosyal devlet ilkesine aykırılık teşkil etmektedir” denildi.
EĞİTİM DEVAM ETTİKÇE BURS VE KREDİ VERİLMELİ
“Öğrenim kredisi devlet bütçesinden üniversite öğrencilerine eğitimleri devam ettiği sürece verilmeye devam etmelidir” ifadesine yer verilen gerekçede şöyle devam edildi: “Nitekim birçok lisans bölümünden mezun olmak oldukça zor olduğu gibi verilen bu öğrenim kredisi zaten hibe olarak verilmemekte, öğrencilerimiz mezun olduktan sonra faizi ile tahsil edilmektedir. Sosyal devlet ilkesi gereğince öğrencilerimizin eğitim faaliyetlerine destek olmak yerine onları zora sokmak ve baskı altına almak, hele ki mezun olduktan sonra tahsil edilecek bu borç paranın okulunu uzatan öğrenciden kesilmesi kabul edilemez niteliktedir.”
Gerekçede, söz konusu kanun teklifiyle ülkemiz üniversitelerinde eğitim gören Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı öğrencilerin eğitim faaliyetlerini desteklemek, barınma, gıda ve diğer birçok zorunlu ihtiyaçlarını gidermekte en önemli araç olan öğrenim kredisi ve bursların, öğrenciler mezun olmadan kesilmesinin sebep olduğu mağduriyetin önüne geçilmesinin amaçlandığı vurgulandı.
İlginizi Çekebilir