Suruç'ta eğitim sistemine tepki
GündemŞanlıurfa'nın Suruç ilçesinde taşımalı eğitimin kaldırılmasının öğrenci ve öğrenci ailelerini mağdur ettiğini belirten HÜDA PAR Suruç İlçe Başkanı Ahmet Yılmazoğlu, mağduriyetin giderilmesi konusunda yetkililere çağrıda bulundu.
Taşımalı eğitim sisteminin bu yıl itibariyle kaldırılması Şanlıurfa'nın Suruç ilçesindeki nitelikli lise öğrencileri ve aileleri mağdur ediyor. Nitelikli liselerin ilçeye kilometrelerce uzak olması beraberinde sorunlar da getiriyor.
Okul servislerinin yüksek fiyatlarından dolayı kimi öğrenci, ilçeye 12 kilometre uzaklıktaki okuluna gidebilmek için sabahın erken saatlerinden itibaren ilçedeki otogarda otobüse binip gidiyor. Kimi öğrenciyi ise velisi kendi imkanlarıyla okula bırakıyor. Yaşanan sorunlardan dolayı veliler, çocuklarını ilçedeki diğer liselere kaydetmek zorunda kalıyorlar. Nitelikli lisede okumak isteyen öğrenciler mağdur oluyorlar.
Yaşanan sorun ve mağduriyetlerle ilgili açıklamalarda bulanan HÜDA PAR Suruç İlçe Başkanı Ahmet Yılmazoğlu, nitelikli liselerin ilçe dışında bulunan 11 Nisan (Aligör) Beldesi'nde olmasının ciddi anlamda mağduriyetler oluşturduğunu belirtti.
Yılmazoğlu, "Burası Suruç'a bağlı Aligör Mahallesi, yani 11 Nisan Beldesi denilen yer. Suruç'un nitelikli okulları, özellikle Fen Lisesi ve Selahattin Eyyübi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi buraya kurulmuştur. Bu okulların ilçeyle uzaklığı resmi olarak 8 kilometre. Yalnız, mahallelerden baz alırsak kimi mahalleye 10 kilometre kimi mahalleye de 12 kilometre uzaklıkta olan bir bölgedir. Bizim ne yazık ki bütün nitelikli okullarımızı Aligör bölgesine yaptılar. İlçemiz de geçen yıl bu okullara bir taşıma vardı. Bu yıl kaldırdılar. Öğrencilerimizde büyük bir mağduriyet oluşturdu. Servisleri kaldırmakla yetinmediler. Bir de öğrencilere bir öğün verilen yemeği de kaldırdılar" dedi.
Yaklaşık 650 öğrencinin ilçeden çeşitli zorluklarla okula gitmeye çalıştığını ifade eden Yılmazoğlu, " Şu an Fen Lisesi'nde 640 öğrencimiz var. Bu öğrencilerin 250'si ilçeden geliyor. Yan taraftaki meslek lisesinde 510 öğrenci var. Bu öğrencilerin ise 400'ü ilçeden geliyor. Yani öğrencilerimiz bu okullara ulaşmak için şehir içinde otogara gidiyorlar. Sabahın köründe otogardan gelip Aligör bölgesinde iniyorlar. Aligör'den tekrar 1 kilometreye yakın bir mesafe yürüyerek okullara geliyorlar. Yol güvenliği açısından herhangi bir kazada kim sorumlu olacak?" diye sordu.
İlçedeki ülke vatandaşı olan öğrencilerin Suriyeli öğrencilere tahsis edilen araçlarla okula gittiğini söyleyen Yılmazoğlu, " İlçemizde şu anda proje okulu olarak geçen 1 tane İmam Hatip Lisesi var. Eski yatılı okulun olduğu bölgede. İlçeye uzaklığı 15 kilometre ve oranın da servisi yok. Şu anda oraya gidip gelen Türkiye vatandaşı olan öğrencilerimiz, Suriyeli öğrencilere tahsis edilen servislerle okula gidip geliyorlar. Yani kendilerine bir servis tahsis edilmemiş" şeklinde konuştu.
Yetkililere çağrıda bulunan Yılmazoğlu "Yetkililere sesleniyoruz; Suruç ilçemizde oluşan bu mağduriyetleri biran önce giderin. Vatandaşlarımız evlatlarını nitelikli okullarda okutmak istiyor. Ama onların götürüp getirme ve yemek masrafını hesapladığınız zaman kırsal bir ilçedeyiz ve vatandaşlarımızın çoğunun imkanları yok. Bundan dolayı çok mağdur oluyorlar ve birçoğu öğrencilerinin kayıtlarını yavaş yavaş ilçedeki diğer okullara almaya-taşımaya çalışıyorlar. Yani kendilerine en yakın okullara almaya çalışıyorlar. Ve yavaş yavaş ne yazık ki sadece dışarıdan gelip yatılı kalan öğrenciler kalacak. Ama ilçemiz adına yapılmış olan okul ilçe öğrencilerinden mahrum kalacak. Bu konuda bir an önce; Milli Eğitim Bakanlığı'ndan, sayın valimizden, sayın kaymakamımızdan ve milli eğitim müdürümüzden bir çözüm üretmelerini istiyoruz" şeklinde konuştu.
İlginizi Çekebilir