Siverek'te işitme engelliler sesini duyurmaya çalışıyor
GündemSiverek’te işitme engelli öğrencilerin velileri çocuklarının yaşadığı mağduriyetin giderilmesi için seslerini duyurmaya çalışıyor. Çocukların okulu için ödenek geldiğini kaydeden veliler; ancak hiçbir girişimin olmamasından şikayetçi.
Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinde yaklaşık iki haftadır işitme engelli öğrencilerin velileri basın açıklaması yaparak seslerini duyurmaya çalışıyor. İşitme engelli öğrenciler için düşünülen okulun tadilatı için ödenek geldiğini kaydeden veliler ancak ihalenin yapılmamasından şikayetçi. Sorunun çözümünü bekleyen veliler ilçedeki eski endüstri meslek lisesinin lojmanlarının işitme engelli öğrencilere tahsis edilmesini talep ediyor. Mağduriyet yaşayan öğrencilerin velileri adına açıklama yapan Koçali Aymaz yaptıkları girişimlerin şu ana kadar sonuçsuz kaldığını belirtti. Aymaz, “Bildiğiniz üzere, 1985 yılından günümüze dek tarihi Siverek ili için işini bırakıp kalkınması, gelişmesi ve gelişmiş kentler arasına girmesi için hayatının yarısını ayıran, fikirleriyle, düşünceleriyle, konuşmalarıyla, yazılarıyla, davranışları ve eylemleriyle yaşadığı kente kazanımlarda bulunmuş bir kardeşiniz olarak, müracaat etmediğim makam bırakmadığım halde olumlu bir sonuç alamamanın hüznünü yaşamaktayım” dedi.
ÖDENEK GELDİ AMA İHALE YOK
Ödenek gelmesine rağmen işitme engelli öğrencilerin yaşadığı mağduriyetin giderilmediğini dile getiren Aymaz şunları ifade etti: “Geçen iki hafta Siverek’te dezavantajlı grup olan işitme engeli öğrencilerin hak ettikleri eğitimi alabileceği bir okulun açılması konusunda Türkiye’de müracaat etmediğim, dosya göndermediğim yetkili ve kurum kalmadığı halde, Ekim 2018 başında Şanlıurfa İl Müdürlüğü tarafından talep edilen ödenek, sayın milletvekilimizin çalışmaları ile geldiği halde aradan 13 ay gibi uzun zaman geçtiği halde gerekli ihale yapılmamış ve restorasyon gerçekleştirilmemiştir. Bu süre zarfında gelen ödenekle, enflasyon ve zamlar sonucunda yapılacak işin yarısı ancak yapılabilir duruma gelmiştir.
İşitme engelli öğrencilerimiz sınıfında, eğitimde kullanılacak araç-gereç ve cihaz bulunmamaktadır. Sadece sınıfın üzerinde ‘Özel Eğitim Sınıfı’ yazılarak çocukların engelleri yüzlerce öğrenciye teşhir edilip, öğrenciler aşağılanmakta, küçük düşürülmekte ve öğrencilerin psikolojileriyle oynanmaktadır. Verilen eğitimin özel eğitimle ilgisi bulunmamaktadır.
Ödenek gelince restorasyon bir an evvel başlatılarak 2018-2019 eğitim döneminin ikinci yarısına yetiştirilmesi talebimiz de sonuçsuz kaldı. Şanlıurfa İl Milli Eğitim Müdürlüğü restorasyon yapmamak için bin bir dereden su getirip bir türlü ihaleye çıkmadı. Ödeneğin başka bir yerde harcandığını düşünmekteyim.
Neymiş efendim? Mevcut ödenek restorasyona yetmiyormuş. Gelen ödeneğin 10 katı daha lazım deniyormuş. Sizin teknik elemanlarınızın keşifleri sonucunda ve talebiniz üzerine bu ödenek gelmedi mi? Peki, ben de size sormak istiyorum: Bu gelen ödenek nasıl yetmiyor ve neden ihaleyi yaparak restorasyonu gerçekleştirmiyorsunuz?
Size gelen 350 bin TL’lik ödenekle oynuyorsunuz, bu ödenek az bir meblağ değildir. Bu meblağı bize verin güvenmiyorsanız Siverek Belediyesine veya Siverek Kaymakamlığına verin de neler yapılacağını görün. Bu değer kaybının hesabını kim verecek? Yetkililer hesap soracak mı? Merak ediyorum. Çünkü bu parada tüyü bitmemiş yetimin hakkı vardır.
İşitme engeli olan bir öğrencinin ilkokulda, ortaokulda ve lisede alması gereken eğitimi almadıkları için bu öğrencilerin üniversite sınavlarında başarı şansı olur mu?
Bu çocuklara neden sahip çıkıp sorunlarını çözmüyorsunuz?
Neden bu çocukları yok sayıyorsunuz?
Bu çocuklar bu ülkenin vatandaşları değil mi?
Anayasada eğitimde fırsat eşitliği ilkesinden hareketle neden bu çocuklara eğitimde eşit davranmıyorsunuz?”
ENDÜSTRİ MESLEK LİSESİNİN LOJMANLARI
Siverek’te endüstri meslek lisesinin lojmanlarının yerine inşa edilmesi düşünülen anaokulunun işitme engelli öğrenciler için tahsis edilmesini talep eden Aymaz, bir önce sorunun çözülmesi için yetkililerin harekete geçmesini istedi. Aymaz, “Endüstri meslek lisesinin lojmanlarının yerine anaokulu olarak yapılan binanın mantığını anlamakta güçlük çekiyorum. Çocuklarını anaokuluna gönderen ailelerin büyük bölümü maddi durumu düşük muhtaç aileler olduğundan merkezde yapılan anaokuluna çocukların tamamını toplamak servis ücreti sorununu gündeme getireceğinden muhtaç aileler ekonomik sorunla karşı karşıya gelecek, ya çocuğunu okula göndermeyecek gönderdiğinde ekmeğinden kısmak zorunda kalacaklar. Günümüzde bile servis ücreti için çeşitli kurumlardan yardım talebinde bulundukları bilinmektedir. Oysa anaokulları kentin çeşitli bölgelerine yayıldığı için aileler herhangi bir masrafla karşılaşmadan çocuklarını okula getirebilmektedirler. Devlet büyüklerimizden şunu ısrarla beklemekteyim. Yaptığım gözlem ve incelemeler neticesinde Siverek Endüstri Meslek Lisesinin Lojmanları olarak bilinen ve şu an anaokulu olarak planlanan okulun işitme engelliler için çok uygun olduğunu düşünmekteyim. İlçede yeteri derecede anaokulunun olduğu malumunuzdur. Şanlıurfa İl Milli Eğitim Müdürlüğünün bu okulu yerinde görüp gerekli işlemleri başlatmasını istirham etmekteyim. Sayın cumhurbaşkanımızın, sayın milli eğitim bakanımızın ve sayın valimizin bizzat konuyu ele alarak çözmelerini arz ve talep ediyorum” dedi.
BİHA
İlginizi Çekebilir