Şanlıurfa'yı hareketli günler bekliyor! Bakanlık duyurdu...
GündemMilli Savunma Bakanlığı Şanlıurfa'da ABD ile Müşterek Harekat Merkezi kurulması için çalışmaların devam ettiğini duyurdu. Eski MHP'li Vekil Oktay Vural "Harekat Merkezi müşterek, ama hedefler müşterek mi?" diye sorarak Türkiye'nin stratejik
Şanlıurfa'da Müşterek Harekat Merkezi oluşturma çalışmaları devam ediyor
Milli Savunma Bakanlığı konuya dair yaptığı açıklamada "ABD ile koordineli bir şekilde Suriye kuzeyinde tesis edilmesi planlanan Güvenli Bölge kapsamında; Şanlıurfa'da kurulacak Müşterek Harekat Merkezinin faaliyete geçirilmesine yönelik çalışmalara devam edilmektedir. Bölgede İnsansız Hava Araçlarımız görev icra etmeye başlamıştır" ifadelerini kullandı.
OKTAY VURAL: PYD KONUSUNDA FARKLI DURUŞLARI VAR
Şanlıurfa'da 5ay önce İleri Müşterek Harekat Merkezi’nin açılmasının ardından yaşanan askeri hareketliliğin bugünler de artacağı tahmin edilirken, Türkiye'nin ABD ile güvenli bölge için işbirliği yapmasına siyasetin farklı kanatlarından yorumlar gelmeye devam ediyor. Daha çok eleştiri alan birliktelikle ilgili son olarak Milliyetçi Hareket Partisi eski Milletvekili Oktay Vural'dan açıklama geldi.
ABD'nin PYD-YPG'yi taraf Türkiye'nin ise bertaraf edilmesi gereken örgüt olarak gördüğüne dikkat çekerek "Hedefler müşterek mi?" diye sordu
Vural'ın açıklamaları:
ABD ile Ortak Harekat Merkezi kurulması yapılan mutabakat çerçevesinde ABD askerleri ülkemize gelmiş. Malumunuz Türkiye ve ABD'nin Suriye'nin Fırat'ın Doğusunda PYD/YPG terör yapılanmasına konusunda çok farklı duruşları var. Türkiye Suriye'nin Kuzeyinde Fırat'ın Doğusu dahil PYD/YPG'nin fiili, idari bir egemenlik alanı oluşturmasını bekasını tehdit eden bir terör yapılanması olarak tanımlıyor. Haklı ve meşru olarak bunlara karşı etkin bir mücadeleyi önleyici müdahalelerle sürdürüyor. ABD ise PYD/YPG'yi terör yapılanması olarak görmüyor, onları DAEŞ'le savaşta yerel ortak olarak değerlendiriyor ve onları korumayı öngörürken Türkiye'nin güvenlik kaygılarını dikkate alınması gerektiğini ifade ediyor. Öte yandan Suriye'de Cenevre ve Astana sürecinde Türkiye PYD/YPG unsurlarının bu müzakerelere katılmamasını savunurken ABD bunların aktif olarak katılması gerektiğini söylüyor.Hem Rusya'nın,hem ABD'nin Suriye'de özerk, ademi merkezi yönetim anlayışına benzer önerileri var.
"HEDEFLER MÜŞTEREK Mİ?"
Türkiye PYD/YPG yapılanmasını bertaraf etmek istiyor, ABD ise onları kendi tarafında görüyor. ABD'ye göre Türkiye "Stratejik Ortak",PYD/YPG de "yerel ortak".Bize göre ise PYD/YPG terör örgütü, ABD de Suriye'de hamisi. Harekat Merkezi müşterek, ama hedefler müşterek mi? Görüşler farklı. Bu farklı görüşler Müşterek Harekat Merkezi kuruyor. Şüphesiz ortak askeri bir harekatın arkasında bir hedef bir fikir olmalı. Türkiye-ABD Fırat'ın doğusunda Müşterek Harekat Merkezi oluşturma mutabakatının arkasında yatan ortak fikir var mı?
ABD için"Suriye'nin K. Doğusunda ortak güvenlik endişelerimizi ele alan ve sürdürülebilir güvenlik mekanizması kurulması için ABD ve Türkiye arasında yapılan ilerlemeler memnuniyet" verici,"Güvenli bölgenin kurulması,barış ve güvenliğin sağlanması açısından önemli bir adım. 30 Mart 2019'da "Fırat'ın doğusundaki terör hedeflerine yönelik yapılması planlanan olası harekatın sevk ve idaresinin gerçekleştirileceği" Şanlıurfa'da İleri Müşterek Harekat Merkezi’nin açılışı yapılmıştı. Şimdi de ABD ile Şanlıurfa'da Müşterek Harekat Merkezi'ni kuruyoruz. Tek başımıza yapacağımız bir harekat merkezinden ABD ile müşterek bir harekat merkezine... Basında yer alan ABD'nin güvenli bölge önerisi dahi talebimizden farklı. Güven altına almak istedikleri belli. Peki Güvenli Bölge'den sonra! ABD "sürdürülebilir güvenlik mekanizması"nı ne kadar ve kiminle sürdürecek? ABD, PYD/YPG ile sürdürülecek bir ilişkimiz olmayacağını anlamalı. ABD bu terör yapılanmasına askeri ve siyasi desteğini sürdürecek mi? Bu yapının Suriye'nin yapılanmasında rol almasını dayatacak mı?
"ASIL AMAÇ GÖZ ARDI EDİLMEMELİ"
Teröristbaşının başını çektiği KCK'nın amacı Türkiye dahil 4 ülkede kurulacak federasyonlarla konfederal bir yapılanma kurmaktır. Suriye'de PKK/KCK'nın inşa ettiği bu özerk yapılanma, milli bütünlüğümüze sadece silahlı değil siyasal tehdidin uzantısıdır. Gerek Fırat Kalkanı gerekse Zeytin Dalı harekatlarıyla bu yapılanmayı ve koridor oluşturmasını engelledik. Fırat'ın Doğu'sunda taleplerimize uygun oluşacak "Güvenli Bölge" tehditleri sınırdan uzaklaştırır. Bu hedef bizim için elbette önemli ama asıl amacımızı gözardı etmeden.
Bu noktada Güvenli Bölge'nin derinliği kadar bölge içi/dışı yer alan yönetim yapısı ne olacak? KCK toplum örgütlenmesi modeline göre PYD/YPG'nin etkinlik kazandığı idari yapılanma,özerk yönetim ne olacak?SDG'nin askeri meclisleri ne olacak?Suriye'nin yapılanmasında yer alacak mı? 2003 yılından bu yana Irak ve Suriye'de yaşananlar ortada. Irak'ta Uçuşa Yasak Bölge,36'ıncı Paralelin Kuzeyi, Çekiç Güç... Suriye'de Kobani, Süleyman Şah Türbesi, Münbiç'te yaşananlar... Bu süreçte taktiksel adımların hangi stratejik amaca hizmet ettiği ortada...
"KENDİ AMACIMIZ ÖNEMLİ"
Strateji önceden belirlenen bir amaca ulaşmak için tutulan yolların ve uygulanan yöntemlerin tümüdür. Stratejiden yoksun bir amaç hedefine ulaşamaz.Amaç olmadan taktiklerin bir anlamı yoktur.Taktikler stratejiye uygun değilse de amaca ulaşmaz. Başkalarının amacının aracı olur. Fırat Kalkanı,Zeytin Dalı ve Pençe Harekatı terör yapılanmasını ve bu yapının hakimiyet ve meşruiyet alanı bulmasını, bizi çevrelemesini bertaraf etmeye yönelik bir amaca yönelik icra edilmiştir. Fırat'ın Doğusunda yapılacak harekatta da asıl kendi amacımız önemlidir. Amacımız Suriye'de PKK/PYD/YPG gayrimeşru oldu bitti yapılanmasının fiili, idari veya hukuki egemenlik oluşturmasını, meşruiyet kazanmasını bertaraf etmektir. O zaman harekat kendi amacımıza ulaşmanın taktiksel aracı olmalıdır. Stratejik akıl ve/veya güçle oyunu bozmalıyız.
BİHA
İlginizi Çekebilir