© Haber Olay 2021

Şanlıurfa'dan 'iptal' kararına tepki

Adalet Bakanlığında zabıt katiplerinin görev için yükselme sınavı olan Yazı İşleri Müdürlüğü sınavının kaldırılması sonrası 81 ilde eş zamanlı tepki gelirken, Şalnıurfa'dan 3 tepki birden geldi.

Adalet Bakanlığı'nın, taşra teşkilatında görev yapmakta olan zabıt katiplerinin yazı işleri müdürü olabilmeleri için yaptığı 'görevde yükselme sınavı'nı son 2 yıldır yapılmıyor.

 En son 2017 yılında yapılan sınav sonrası 30 mayıs 2019 tarihinde açıklanan Yargı Reformu Taslağında, zabıt katiplerin kurum için yükselme sınavı olan Yazı İşleri Müdürlüğü sınavı tamamen kaldırıldı.

Bakanlık tarafından kaldırılan sınav sonrası 81 ilde eş zamanlı açıklama yapılırken, Şanlıurfa'dan 3 tepki birden geldi.

Büro Memur-Sen İl Başkan Yardımcısı Güner Akdoğan, Adalet-Sen İl Başkanı İsmail Aykaç ve Türk Büro-Sen Başkanı Ömer Faruk Baydilli yaptıkları açıklamada alınan kararın iptal edilmesini istedi. 

İşte o açıklama:

"30 Mayıs 2019 tarihinde açıklanan Yargı Reformu Taslağında Adalet Bakanlığında zabıt katibi arkadaşlarımızın kurum içi görevde yükselme yoluyla elde edebildiği tek kariyer umudu olan Yazı işleri Müdürlüğü sınavının kaldırılarak kariyer meslek olarak yapılandırılması ve Yazı İşleri Müdürlüğünün Görevde Yükselme usulü ile değil, Hukuk eğitimi almış olanların sınavla girilebilen bir kariyer haline dönüştürülebileceği ifade edilmiştir.

Adliye emekçileri kardeşlerimizin bilgi ve beceresi ile görevde yükselebileceği Yazı İşleri Müdürlüğü hakkının elinden alınmaya çalışılması ile ilgili olarak argı Reformu Taslağında geçen açıklama büyük bir talihsizliktir.

Adliye Yazı İşleri Müdürlüğü bilgi, birikim ve tecrübe isteyen önemli bir makamdır. Bu yüzden sırası ile kamu personeli seçme sınavı+klavye sınavı+mülakat+dört yıllık lisans mezuniyetinden sonra en az 6 yıllık bir kurum içi tecrübesi olma şartı ile birlikte görevde yükselme sınavından yüksek not alma ve mülakat aşamasından geçildikten sonra yazı işleri müdürlüğüne hak kazanılmaktadır.

Böyle olduğu halde sadece teorik bilgilere sahip, dışarıdan hukuk eğitimi almış kişilerden alım yapılması neticesinde adalet çalışanları arasında kaosa neden olacaktır. Dışarıdan alınacak personellerin hem teorik hem de pratik bilgilere sahip zabıt katiplerinin önüne biranda geçirilmesi Devlet Memurluğunun olmazsa olmazlarından kariyer ve liyakat sistemi ile bağdaşmamaktadır.

Yargı Reformu Strateji Taslağında düzeltme yapılarak Adliye Yazı İşleri Müdürlüğüne hukuk eğitimi almış avukat ya da diğer kurumlardan atanmayı sağlayacak düzenlemenin iptal edilmesini talep ediyoruz."

Açıklama, katılımcıların 1 dakikalık oturma ve alkışlama protestosu ile sona erdi. 

Özlem DİKMEN-ŞANLIURFA/BİHA

 

 

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER