© Haber Olay 2021

Şanlıurfa’da taziye evleri için karar alındı

Kentin önemli gündem maddelerinden olan taziye evlerindeki sorunlar konusunda Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanlığı Meclisi tarafından alınan karar, ilçe belediyelerine gönderildi.

ŞANLIURFA-Kentin önemli gündem maddelerinden olan taziye evlerindeki sorunlar konusunda Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanlığı Meclisi tarafından alınan karar, ilçe belediyelerine gönderildi.

Şanlıurfa’da vatandaşların şikayetlerine neden olan taziye evlerindeki sorunlar konusunda Büyükşehir Belediyesi Meclis Araştırma ve İnceleme Komisyonu bir rapor hazırlandı. Hazırlanan rapor meclise sunuldu ve karar alındı.

Alınan kararlar arasında aşiret isimlerin taziye evlerine verilmemesi, taziye evlerinin farklı amaçlarla kullanılması, halıların kaldırılması, mırra ikramının tek kullanımlık fincanda yapılması ve çay ikramının kaldırılması gibi konular yer aldı.

Alınan karar, Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi tarafından tüm ilçe belediye başkanlıklarına gönderildi.

Meclis tarafından alınan kararlar şu şekilde:

“Taziye evlerinin mülkiyetinin kime ait olduğunun, tahsislerinin hangi kurum, kuruluş ve kişilere yapıldığının tespit edilmesi.

Taziye evleri hangi ilçe sınırlarında ise o ilçe belediyesine devrinin-idaresinin verilmesi.

Taziye evlerinin yönetimsel yapısının değiştirilip belediyelerdeki sosyal işler birimine bağlanması, tüm iş ve işlemlerin bu birim tarafından gerçekleştirilmesi ve kontrollerinin sağlanması.

Toplumsal ayrışmaya sebep olan (geçmişten bugüne yaşayan olumsuzluklardan kaynaklı aile ve aşiret ilişkileri göz önüne bulundurulduğunda) belli bir aile veya aşiret isminin taziye evlerine verilmemesi, verilmiş ise değiştirilmesi.

İlimizde zaten az olan yeşil alanlar taziye evlerinin adeta işgaline açılmıştır. Bu işgallere son verilmesi.

Taziye evlerinin bulunduğu yerlerde rastgele araç parkı, oturmalar, çadır kurulması gibi durumlar çevreye rahatsızlık vermektedir. Bu duruma hassasiyetle yaklaşılması.

Taziye evlerinin çok amaçlı sosyo-kültürel faaliyetler (düğün, nişan, sohbet ve eğitim) için farklı amaçlarla değerlendirilmesinin sağlanması.

Camilerin yanında bulunan taziye evIerine caminin isminin verilmesi, farklı olan isimlerin değiştirilmesi.

Merkezde bulunan taziye evlerinde yer döşemesi olarak kullanılan halıların farklı alerjik hastalıklara neden olmasından dolayı ve ziyaretin kolay olabilmesi açısından halıların kaldırılması.

Kamu kuruluşlarında çalışan personellerin adeta kamu kurumunu boşaltarak taziyelere katıldıkları, iş ve İşlemlerini yürütmek üzere gelen vatandaşın mağduriyetine sebep olduğu gözlemlenmiştir. Bu duruma hassasiyet gösterilmesi.

Kişi cenaze namazına, defin işlemine, taziye hem de mevlide davet edilerek gitmek zorunda bırakılıyor. Bu konuda bir ziyaretin yeterli görülmesi, hoşgörülü davranılması. Taziye yemekleri çok ciddi maddi yük getirmekte, taziye sahiplerinin kredi çekerek ikramda bulundukları, mağduriyetlerinin olduğu dillendirilmediği bilinmektedir. Bu nedenle yemek saatlerinde taziyelere gidilmemesi konusunda hemşerilerimizin duyarlı davranması.

Kahve (mırra) ikramlarının tek kullanımlık fincanlarda yapılmasının sağlanması, çay İkramının kaldırılması,

STK, kamu kurum ve kuruluşları ziyaret edilerek kamuoyu oluşturulup vatandaşlara gerekli bilgilerin aktarılması.

İlk etapta akşam yemeklerinin taziye evlerinde ikramının kaldırılmasının uygun olacağı, (son gün yapılacak olan ikramda taziye sahiplerinin takdirine bırakılması) "Kuran okumak sünnet, dinlemek ise farzdır" ilkesinden yola çakarak Kuranı bilenlerin okuması, dua İle birlikte mümkün olduğu kadar kısa tutulması.

Taziyenin son günü hatim duasının okutulmasının uygun olacağı şayet mevlit okutulacaksa hoparlör sesinin çevreye rahatsızlık verilmemesi ve kısa tutulmasının uygun olacağı.

Devir teslim ve yeni oluşturulacak hizmet anlayışında mağduriyetlerin oluşmaması, önlenmesi için ilgili birimler ile işbirliğine girilerek gerekli çalışmaların yapılması.”

BİHA

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER