Şanlıurfa’da tarihi alanın üzerine asfalt döküldü!
GündemŞanlıurfa'nın Ceylanpınar ilçesinde 10 yıl önce define avcıları tarafından yapılan kazıda gün yüzüne çıkan sit alanında bir uygarlığa ait olduğu tahmin edilen yerleşim yerine rastlandı. Alanda arkeolojik çalışma yerine yol yapıldı.
Medeniyetler şehri Şanlıurfa'da tarihi bir alan, üst yapı çalışmalarının kurbanı oldu.
Ceylanpınar İlçesinde Kepez Tepesi olarak adlandırılan bölgede 2009 yılında define avcıları tarafından kazı yapıldı. Sit alanı olması sebebiyle definecilerin ilgi odağında bulunan alanda iddiaya göre bir yerleşim yerine rastlandı. İlçede define avcılarının tarihi eser arayışı sürekli devam etti.
Definecilerin bir çok tarihi kalıntı ile kayıplara karıştığı söylentileri hızla yayılmaya başladı.
Alana gidip bakan vatandaşlar karşılarında merdiven girişleri, mağara ağzı ve el yapımı bacaya benzer bir takım kalıntılarla karşılaştı.
Bölgede arkeolojik çalışma yapılması beklenirken geçtiğimiz yıl üst yapı çalışmaları için belirlenen alan oldu ve bölgeye iş makinaları girdi.
Sonuç olarak Şanlıurfa'nın Ceylanpınar, Akçakale ve Mardin'in Kızıltepe İlçelerini birbirine bağlayacak olan yol çalışması tam da bu noktadan geçti. Eski bir uygarlığa ait olduğu düşünülen alana moloz yığınları döküldü ve asfaltlanarak hizmete sunuldu.
İlçe sakinleri tarafından turizme kazandırılacağı düşünülen alanın son hali tepkileri de beraberinde getirdi. İlgisizlik nedeniyle böylesi bir durumun yaşandığını belirten vatandaşlar yetkililere çağrıda bulunarak alanda inceleme yapılmasını istedi.
Akçakale güzergahındaki yolun yaklaşık 1 km. ilerisinde hala gün yüzüne çıkarılmayı bekleyen alan ve definecilerin yarattığı tahribatı görmek mümkün.
CEYLANPINAR ASURLAR DÖNEMİNDE BAŞKENTLİK YAPTI
Yukarı Mezopotamya olarak bilinen Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde kurulan Ceylanpınar'ın tarihi M.Ö.5000 yıllarına dayanmaktadır. İlçede, Asurlular, Hititliler, Abbasiler, Bizanslılar, Selçuklular ve Osmanlı İmparatorluğu gibi devlet ve imparatorluklar uzun yıllar hâkimiyetini sürdürmüştür.
Asurlar döneminde kurulmuş olan Mırri Mutani devletine başkentlik yapan Ceylanpınar, bu dönemde Vaşşugar olarak anılmaktaydı. Bütün bu medeniyetlerin izlerine, tarım işletmeleri arazileri, Büyük Kepez ile Küçük Kepez Tepesi mevkilerinde rastlanmaktadır.
Mustafa PAYIK-AJANS URFA
İlginizi Çekebilir