Şanlıurfa’da pamuk rekoltesi neden düşüyor
GündemTürkiye’nin pamuk üretiminin yaklaşık yüzde 40’ını karşılayan Şanlıurfa, her geçen yıl daha az pamuk üretmeye başladı. Bunun sebebi olarak da girdi maliyetlerinin yüksek, ürün fiyatının düşük olması görülüyor.
(İbrahim Halil ASLAN/Şanlıurfa OLAY)
Türkiye’nin en verimli tarım arazilerine sahip illerin başında gelen Şanlıurfa’da son yıllarda pamuk üretimi giderek düşüyor. Girdi maliyetlerinin artması ve ürün fiyatının düşmesiyle birlikte çiftçiler pamuk ekmemeye başladı. Çiftçi tarladan kazanamayınca üretimi durdurup farklı alanlara yönelmeye başladı. Hal böyle olunca pamuk üretimi de her geçen yıl biraz daha azalıyor.
Mazot, gübre, tohum ve ilaç girdilerine son dönemlerde yapılan zamlar da göz önüne alındığında çiftçilerin zararının her geçen yıl arttığı görülüyor. Çiftçiler de zarar etmektense artık üretim yapmaktan vazgeçiyor. 2018 Yılında Şanlıurfa’da 5 milyon 186 bin dekar alana pamuk ekimi yapılarak, 2 milyon 570 bin ton kütlü pamuk, 977 bin ton lif pamuk elde edildi. Ancak 2019 sezonuna bakıldığında bu rakamların daha da düştüğü kaydedildi.
Şanlıurfa’da bu yıl yağışların etkili olması, hastalıkların artması dolayısıyla pamuk üretiminin geçen yılın epey altına düştüğü belirtiliyor. Bu durumdan çiftçilerin rahatsızlığı kadar Ticaret Borsası ve Ziraat Odası da rahatsız oluyor. Ziraat Odaları da bu konuda yaptığı açıklamalarda çiftçilerin desteklenmesi gerektiğini belirtiyor.
İlginizi Çekebilir