Şanlıurfa'da 'çocuk işçi' sorunu artıyor
GündemŞanlıurfa'nın 'çocuk işçi' çalıştıran illerin başında geldiğini kaydeden Şanlıurfa Barosu avukatlarından Esra Yurum Aktaş, "İl bazında en fazla çocuk işçinin olduğu kentlerden biri de maalesef Şanlıurfa'dır" dedi.
Birleşmiş Milletler tarafından, 12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü olarak ilan edildi.
Dünyada gittikçe artan çocuk işçiliğine karşı farkındalık yaratmak ve çocuk işçiliğine engel olmak amacıyla 2002 yılında ilan edilen gün, her yıl aynı tarihte kutlanırken, bu gün Şanlıurfa için ise ayrı bir önem taşıyor.
Türkiye'nin “en genç nüfusa” sahip illerinin başında gelen Şanlıurfa'da, “çocuk işçi” sorunu ayyuka çıkarken, iç savaş sonrası kente gelen Suriyeliler ise çocuk işçi oranının daha da artmasına neden oldu.
KİMİNİN ELİNDE MENDİL, KİMİNİN TARTI
Yaşanan bu sorun can sıkarken, yüzlerce çocuk başta Bahçelievler ve Balıklıgöl olmak üzere kentin en işlek noktalarında para kazanmaya çalışıyor. Kimi mendil satarak, kimi karton toplayarak, kimi de eline aldığı tartı ile ev ekonomisine katkıda bulunuyor.
MEVSİMLİK 'ÇOCUK' İŞÇİLER
Özellikle Şanlıurfa'nın kanayan yaralarından biri olan 'tarım işçiliği' ise çoğu çocuğun eğitiminin yarıda kalmasına neden oluyor. Mevsimlik işçi olarak başka illere giden aileler, bırakacak kimseleri olmadığı için okuyan çocuklarının da eğitimini yarıda keserek götürmek zorunda kalıyor.
Şanlıurfa'da her geçen gün artış gösteren 'çocuk işçi' sorunu ile ilgili özel açıklamalarda bulunan Şanlıurfa Barosu Çocuk Hakları Komisyonu Başkanı Esra Yurum Aktaş, yapılmış ve yapılacak projeleri aktardı.
AKTAŞ: İHMAL VE İSTİSMARA MARUZ KALMAMALI!
Şanlıurfa'da çocuk işçi sayısının Suriyeli mülteci çocuklarla birlikte daha da arttığını belirten Aktaş, "Çocuk Hakları Evrensel Bildirgesinde de belirtildiği gibi çocuğun iş gücü sömürüsü ihlal niteliğindedir. Bugünün önemli tarafı olduğumuz bildirgenin hükümlerine uyarak çocukların sağlıklı gelişip büyümeleri ve herhangi bir ihmal ve istismara maruz kalmamaları için devlet ve toplum olarak uygun çevreyi ve ortamı sağlamaktır. Şanlıurfa'da her yıl olduğu gibi sosyo-ekonomik nedenlerden dolayı birçok çocuk eğitimlerini ihmal ederek mevsimlik işçi olarak çalışamaya gitmektedir. Özellikle geçici koruma altındaki Suriyeli çocuklarla beraber bu sayı oldukça artmıştır" ifadelerini kullandı.
'ÇOÇUK İŞÇİ SAYISINI AZALTACAĞIZ'
Kentteki çocuk işçilere yönelik eğitimler verdiklerini ve bundan sonraki süreçte ailelere de bilinçlendirme seminerleri vereceklerini kaydeden Aktaş, "Uzun süre Şanlıurfa Barosu komisyonlarında özellikle de çocuk hakları komisyonunda çalıştım. Daha önceki yıllarda okullarda çocuklara çocuk hakları ile ilgili haklarını hatırlatan eğitimler verdik. Bu dönem aynı çalışmayı daha kapsamlı bir şekilde genişleterek ailelere de vermeyi düşünüyoruz. Hali hazırda bu konudaki çalışmalarımız devam etmektedir. Bundan sonraki süreçte özellikle sahada araştırma yaparak çocuk işçi sayısını ve yoğunluğunu yerel de belirleyip Şanlıurfa Barosu olarak ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü ve diğer tüm bu alanda çalışan STK'lar ile işbirliği yapacağız. Detaylı bir bilgilendirme broşür kitapçığı oluşturup bilinçlendirme sağlamak ve kurum-kuruluşlar yardımıyla sosyal destek ağı sağlayıp çalışan çocuk sayısını belirgin bir şekilde azaltacağız" diye konuştu.
'URFA'DA ÇOCUK İŞÇİ ÇOK FAZLA'
Geçtiğimiz son 2 yılda çocuk işçiliğine ait verilerin arttığını söyleyen Aktaş, "TÜİK'e göre çocuklarda çalışmaya katılma oranı 2017'de yüzde 20 iken, maalesef bu oran 2018'de artarak yüzde 21,1'i bulmuştur. Bu istatistikler arasında il bazında en fazla çocuk işçinin olduğu kentlerden biri de maalesef Şanlıurfa'dır" sözlerine yer verdi.
'AZALMA GÖRÜLMEDİ'
Çocuk işçiliğinin önüne geçebilmek adına Şanlıurfa Barosu olarak yapacakları projelerden bahseden Aktaş, "2018 yılı Çocuk İşçiliği ile Mücadele Yılı olarak ilan edildi. Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından 2017-2023 yılları arasını kapsayan çocuk işçilerle mücadele ulusal programı hazırlanmıştır. Ancak biraz önce de belirttiğimiz gibi çocuk işçiliğinde henüz belirgin bir azalma görülmemiştir. Bu oranın belirgin bir şekilde azalabilmesi için tüm kurum kuruluş ve STK'lar özverili bir şekilde çalışmalı. Şanlıurfa Barosu olarak bu konuda gerekli tüm yardım ve desteği sağlayacağız" açıklamasında bulundu.
'GERİ DÖNÜŞÜ OLMUYOR!'
Çalıştırılan çocuk işçilerin eğitim ve sosyal hayattan uzaklaştığını ve özellikle mevsimlik çocuk işçilerin etkilendiğini kaydeden Aktaş, şu sözlerle açıklamasına son verdi:
"Çocuk işçiliğinin en önemli zararlarından biri de çocukları sosyal hayatlarından ve eğitimlerinden alıkoymasıdır. Ayrıca çocuklara yaptırılan ağır işler zihinsel ve bedensel gelişimlerini geri dönüşümü olamayacak şekilde etkiliyor. Çocukların eğitimlerinde devam edebilmeleri için daha önce de belirttiğim gibi kapsamlı bir çalışma yapılarak, sosyal destek sağlanarak bu durumu minimuma indirmek için elimizden geleni yapacağız."
Özlem DİKMEN-ÖZEL HABER/ŞANLIURFA-BİHA
İlginizi Çekebilir