© Haber Olay 2021

Şanlıurfa gün geçtikçe kirleniyor!

Greenpeace Hindistan tarafından hava kirliliğine dair hazırlanan raporda Türkiye en çok kirliliğin yaygınlaştığı 10 ülke arasında yer alırken, Şanlıurfa'nın gün geçtikçe artan hava kirliliği de haritada gözler önüne serildi.

Greenpeace’in raporuna göre Türkiye, dünyada en çok kükürt dioksit yayan 10 ülkeden biri.

Greenpeace Hindistan uydu tarafından tespit edilen kükürt dioksitin (SO2) haritasını çıkardı. Haritada Türkiye'nin 2012-2013 yılları ile 2017-2018 yıllarındaki kükürt dioksit emisyonları yer aldı. Buna göre hava kirliliği ve asit yağmurlarına neden olan kükürt dioksit, Türkiye'de 4 yıl içinde artış gösterdi. 

Haritada Şanlıurfa da kirlilkten büyük ölçüdü nasibini alan iller arasında olduğu görüldü.

İnsan sağlığı ciddi çekilde tehdit eden kükürt dioksit emisyonlarının Şanlıurfa'da en çok kömür yanmasından kaynaklandığı tahmin ediliyor.

Raporda atmosferdeki en büyük SO2 kaynağının enerji santrallerinde ve diğer endüstriyel tesislerde fosil yakıtların yanmasıyla açığa çıktığı ve diğer SO2 emisyon kaynakları arasında, cevherden metal çıkarımı; lokomotiflerin, gemilerin ve yanardağ gibi doğal kaynaklar ile birlikte yüksek sülfür içerikli yakıt yakan diğer araçların çalıştırılmasından kaynaklandığı belirtildi.

Raporda hükümet yetkililerinin sorunun çözümü için daha güvenli, daha sürdürülebilir enerji kaynaklarına geçmesi gerektiği belirtildi.

BİHA

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER