© Haber Olay 2021

Özel üniversite için kollar sıvanacak mı?

Şanlıurfa'da birçok sorunun yanı sıra üniversite tercihlerinin yapıldığı bu dönemde baş gösteren 'özel üniversite' eksikliği, üniversite yetersizliğini gözler önüne serdi.

ŞANLIURFA/Türkiye'nin en genç nüfusuna sahip illerinin başında Şanlıurfa geliyor. Genç nüfusu ile her yıl binlerce öğrencisi üniversiteye hazırlanan Urfa, öğrenci potansiyeli ile dikkatleri çekiyor. ÖSYM tarafından hazırlanan sınavlara giren Urfalı öğrenciler, aldıkları puana ve tercihlerine göre gerek devlet gerekse de özel üniversiteleri tercih ediyor. Devlet üniversitelerin yanı sıra çok sayıda Urfalı ve Doğulu öğrenci de, tercih ettikleri özel üniversitelerde ücret karşılığında okuyor. Bu fiyatlar bazen fahiş rakamları bulsa da, çocuklarının diploma sahibi olmasını isteyen aileler, bu külfeti göze alıyor.

HEM EKONOMİYE HEM EĞİTİME DESTEK

Her yıl binlerce öğrencisini üniversiteye gönderen Urfa'da, birçok öğrencinin özel üniversiteyi tercih etmesi de geçtiğimiz yıl kentte kolların sıvanmasına neden olmuştu. Hem kente ekonomik kazanç hem de eğitime katkı sağlanması için Urfa'da bir dönem, özel üniversite girişimlerinde bulunulmuştu.

İLK ADIMIN ARKASI GELMEDİ

Geçtiğimiz yıl Şubat ayında Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Eski Başkanı Nihat Çiftçi, bu konuda ilk adımı atarak ön görüşmede bulundu. Çiftçi, üniversite kurulması için İstanbul Aydın Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Dr. Mustafa Aydın'ı kente davet etti. Gün boyu Çiftçi ile kenti dolaşan Aydın'ın özel üniversite için yeşil ışık yaktığı düşünülse de, görüşmenin arkası gelmedi. Aydın'ın İstanbul'a dönmesi ile konunun askıya alındığı öğrenildi. Üniversite için atılan ilk adım, kentin eğitimdeki son adımı oldu. O süreç sonrası hiçbir yerel yönetim,  kentte özel üniversite girişimlerinde bulunmadı.

TÜM GÖZLER YİNE ANTEP'TE

206 üniversitesinden 65'i özel üniversite olan Türkiye'de ise sadece 1 devlet üniversitesi Urfa'ya düşüyor. Sürekli kıyaslanmaların olduğu komşu kent Gaziantep'te de 2 özel üniversite ve 1 devlet üniversitesi yer alıyor. Antep'te bulunan Hasan Kalyoncu ve Sanko Üniversiteleri kentin eğitimine olduğu kadar ekonomisine de destek sağlıyor. 2 özel üniversite başta Antep olmak üzere özellikle komşu kentlerden de öğrenci çekiyor. Doğu'da özel üniversitelerin de kısıtlı olması, tüm gözleri ilk olarak Antep'e çeviriyor.

Hem nüfusuyla hem de özel üniversite talebiyle ilk sıralarda gelen illerin başında olan Urfa'da, konu tekrar gündem oldu. Üniversite tercihlerinin olduğu bu dönemde baş gösteren bu eksiklik, vatandaşı olduğu kadar eğitimcileri de harekete geçirdi. Son günlerde sosyal medyadan da birçok talep gelirken BİHA’ya açıklamalarda bulunan isimler, özel üniversiteye dair görüşlerini aktardı.

KAYA: ÖĞRENCİ KAYBINI ENGELLEYECEKTİR!

Şanlıurfa'da tarım veya turizme dayalı bir özel üniversitenin olması gerektiğini kaydeden Harran Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Doç. Dr. Mahmut Kaya, "Urfa’nın ikinci üniversiteye ihtiyacı aşikardır. Komşu illerimizde bile birden fazla üniversite ve özel üniversiteleri mevcut ancak Urfa halen tek üniversite ile eğitim öğretim yapmakta. İkinci bir üniversite hem Urfa’daki öğrenci potansiyelinin diğer illere veya başka ülkelere gitmesini engelleyecektir hem de mevcut devlet üniversitesi ile bir rekabetin oluşmasına vesile olacaktır. Böylelikle eğitimin niteliği ve öğrenci hoca sirkülasyonu açısından verimlilik ortaya çıkacaktır. Kurulacak üniversitenin özellikle tarım ve turizme dayalı bölümlerinin ağırlıklı olması durumunda Urfa’nın ekonomisine somut katkıları görülebilir. Her halükarda yeni bir üniversite hem eğitim öğretim faaliyeti açısından hem öğrenci, hem  hoca sirkülasyonu ve Şanlıurfa'nın problemlerinin çözümü ve gelişimi açısından bir çok yeniliği beraberinde getirebilir" sözlerine yer verdi.

SARAÇ: OLANI DEĞERLENDİREMİYORUZ!

Şanlıurfa'da özel üniversiteden önce mevcut bulunan Harran Üniversitesi'nin kapasitesinin değerlendirilmesi gerektiğini kaydeden İlgi Koleji Yönetim Kurulu Başkanı Nüzhet Saraç, "Şanlıurfa'da özel üniversite kurulabilmesi için güçlü bir vakıf yada güçlü bir holdingin olması lazım. Özel üniversite kar amaçlı değil,güçlü bir vakıf, holding bir araya gelir, kar amacı gütmeden kurar. Ama daha sonradan vakfın karına geçer, o ayrı. Urfa'daki yelpazeye baktığımız zaman biz daha kendi üniversitemizin potansiyelini kullanmıyoruz. Harran'da en yüksek olay nedir? Tarım. Tarıma baktığımız zaman bizim Ziraat Fakültemizin Türkiye'de birinci sırada olması lazım. Ama şu an birinci sırada değil ve ziraat fakültesi her geçen gün öğrenci kaybediyor. Bizim genç nüfusumuz çok yüksek, bizim en çok eğitime ihtiyacımız var. Eğitim fakültemizin dolu olması gerekirken her gün bölüm kapanıyor. Özel üniversite açıklanınca tıp ve hukuk talep olur. Şu anda hukuk açmak kolay değil, sırada bekleyen birçok üniversite var. Biz bu toplumda ortak bir araya gelip, bir şey yapamıyoruz. 2 adamın bir araya gelip dükkan açamadığı bir yerde sizin üniversite açmanız kolay değil. Doğru bir vakıf yapılanması altında, tıp ve hukuk öncelikli bir üniversite açılırsa bu doğru. Urfa'da en fazla rağbet gören şey yemektir. O zaman gastronomi Urfa için önemli, becerebiliyoruz. Aşçılıkla ilgili, garson yetiştirmekle ilgili okullar olmalı. Biz olan değerlerimizi kullanamıyoruz, elimizde olanı kaybedince ah, vah ediyoruz" ifadelerini kullandı.

'AKADEMİSYENLER NEDEN URFA'YI TERCİH ETSİN?'

Özel üniversitenin kurulması halinde akademisyenler ve öğrenciler için cazibe merkezi oluşturulması gerektiğini söyleyen Saraç, "Öncelikler iyi belirlenmeli. Harran Üniversitesi'nin kapasitesi kullanılmalı, doğru bir yapılanmayla özel üniversite kurulmalı. Kurulacaksa da Karaköprü, Eyyübiye tarafları uygundur, şehrin dışında olmalı. Öğrenci, öğretmen, veli rahat etmeli. İyi bir lobi oluşturulmalı akademisyenlerin gelmeleri için. Sosyal imkan sağlanmalı, akademisyen için cazibe merkezi olmalı. Fiziki yapı, akademisyene ve öğrenciye cazibe merkezi olmalı. Bu 3 yapı birleşmeli. Okulun içerisinde alışveriş merkezi, kafesi, marketi içerisinde olursa, adam kampüsten çıkmaya ihtiyaç duymazsa o zaman gelir" diye konuştu.

COŞKUN: HEM EKONOMİK HEM DE TOPLUMSAL BİR KAZANÇ

Şanlıurfa'nın nüfusuna değinene ve birçok öğrencinin özel üniversiteyi tercih ettiğini belirten Şanlıurfa Eğitim-Bir-Sen İL Temsilcisi İbrahim Coşkun, "Urfa gibi köklü bir şehrimiz, nüfusu 2 milyondan fazla olan ilimiz ve öğrencisinin çoğunun diğer özel üniversitelere giden bir il durumu mevcut. Dolayısıyla dışarıya gönderdiğimiz kendi öğrencimiz dahi, Urfa'nın içerisinde kalırsa bu öğrenci potansiyeline uygun bir potansiyel mevcuttur. Dışarıya giden öğrencilerimizi tutmak, eğitimin kalitesini arttırmak adına, niteliği, yükseköğretimdeki öğrenci sayımızı arttırma adına mutlaka ihtiyaç mevcuttur. Hem ilin ekonomisine katkı sunmuş olacağız, hem de toplumsal açıdan daha faydalı bir sosyal dönüt oluşturacağız. Yaklaşık olarak 2 milyon 500 bin kişi sınava girdi, Urfa'da da 50 bin civarı öğrenci girdi. Özel üniversite ilimizin kalitesini ve eğitimini arttıracak, ekonomik açıdan da Urfa'ya büyük katkısı olacağını umut ediyorum. Bizden sonra açılacak devlet üniversitelerin dahi öğrenci sayıları kat ve kat artarken Urfa'da yeterli düzeye gelinemedi. Mutlaka özel veya devlet üniversitesi açılmalı" açıklamasında bulundu.

'KURU KURUYA BİR BİNA İLE ÖĞRENCİ GELMEZ'

Kentte özel üniversite kurulması halinde öğrenciler için sosyal aktivite alanları oluşturulması gerektiğini de açıklayan Coşkun, şu açıklamalar ile sözlerine son verdi: "Öğrencilerin yüzde 70-80'i hukuk fakültesini tercih ediyor. Dolayısıyla Urfa'da bir hukuk fakültesi olmalı. Biz üniversiteye iş kapısı gözüyle bakıyoruz. Yüz binlerce mezun var ve bu bir iş kapısı olmadan ziyade daha kültürlü, kaliteli yaşam oluşturabilmeli. Her okuyan buradan bir iş elde edebilmeli. İnsanlar, kendi işlerini kurmalarıyla ilgili çalışmalar yapmalı. Hepimizin devlet kapısında beklemesi gibi bir durum yok. En azından üniversiteyi bitirdikten sonra bir boşluğa düşülmez. Öğrencilerin Urfa'yı tercih etmesi için de eğitim kalitesi, uzman hocaları iyi olmalı. Ulaşım ve özelikle barınma önemli. Öğrencilerin sosyal aktivitesine yönelik yapılar oluşturulmalı. Öğrencilerin rahatlığı sağlanmalı ki öğrencileri çekebilirsiniz. Kuru kuruya bir bina ile öğrenci çekilmez."

Özlem DİKMEN/BİHA

 

 

 

 

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER