© Haber Olay 2021

Nereden nereye..!

Fethi Şimşek 2016 yılı Haziran ayında Şanlıurfaspor Kulüp Başkanlığını bıraktıktan 3 ay sonra Doğa Koleji hisselerini satmış, eğitim sektöründen çekilmişti. O günden sonra hem Şanlıurfaspor hem de Doğa Koleji açısından gidişat çok kötü oldu

(Faruk DEVECİ/Şanlıurfa OLAY)

Doğa Koleji’nde maaşlarını alamayan öğretmenler ders boykotu yapmış, çocukları mağdur olan veliler ise yetkililerin çözüm bulması için eylemler düzenlemişti. Milli Eğitim Bakanlığı da okulun kapanması durumunda olası mağduriyetleri önlemek için öğrencilerin özel veya resmi okullara nakledileceğini duyurmuştu. Doğa Koleji Yönetim Kurulu Başkanı Vedat Saçaklıoğlu, 14 Aralık'ta açıklanması beklenen devir işleminin 16 Aralık'a ertelendiğini söyledi.

FETHİ ŞİMŞEK DOĞA KOLEJİ‘Nİ 2016'DA ELDE ÇIKARDI

Eski öğretmen Fethi Şimşek, bir süre dershaneye ortak olduktan sonra doğa Koleji‘ni 2002 yılında kurdu. Okulun sahibi, Fethi Şimşek‘in hissedarı olduğu Asist Eğitim Kurumları isimli şirket. Okul ve öğrenci sayısı yıllar içinde artınca, uluslararası alanda eğitim yatırımları yapan Hollandalı International Educatıon Systems BV (Uluslararası Eğitim Sistemleri BV), Asist Eğitim Kurumları’ndan bir miktar hisse alarak Fethi Şimşek‘e ortak oldu. Sonrasında özel eğitim kurumlarına yabancı ortaklığını engelleyen yasal düzenleme çıkması ile birlikte okul hisseleri yerli bir gruba satıldı. 2016'da hem Fethi Şimşek’in hem de Hollandalı şirketin sahip olduğu hisselerini bugün öğretmen maaşlarını ödeyemeyip zor duruma düşen Metal Yapı Konut satın almıştı.

ÖZEL OKULLAR NEDEN SIKINTIDA?

Doğa Koleji’nde öğretmen maaşlarının üç aydır ödenmediğinin ortaya çıkmasının ardından gözler Türkiye’de sayıları oldukça artan özel okullara çevrildi.

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan, 2012-2013’te yapılan 4+4+4 düzenlemesiyle birlikte “özel öğrenim teşvikleri” verildiğine ve teşviklerin özel okul sayısını artırdığına dikkat çekiyor. Eğitim Sen’e göre özel ilköğretim (ilkokul+ortaokul) sayısı 4+4+4 öncesine göre yüzde 375, öğrenci sayısı yüzde 95 arttı. Aynı dönemde özel lise sayısı yüzde 340; özel liseye giden öğrenci sayısı da yüzde 400 artarken, özel mesleki ve teknik lise sayısı yüzde 850; öğrenci sayısı yüzde 250 artış gösterdi.

Aydoğan, “Özel okul sayısı o kadar plansız şekilde artırıldı ki, okul diyemeyeceğimiz apartmanlar, apartman daireleri özel okul haline getirildi. Doğa Kolejli ile ilgili yaşananlar, tüm bu plansızca gelişen sürecin bir devamı. Bunun artacağını, Doğa okullarıyla sınırlı kalmayacağını düşünüyoruz” diyor.

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından her yıl özel okullarda okuyan öğrencilere eğitim ve öğretim desteği veriliyor. Aydoğan, 2019’un ilk 6 ayında özel okullara 2 buçuk milyar lira kaynak aktarıldığına dikkat çekiyor.

Peki devletin önemli oranda teşvik verdiği özel okullar niçin finansal zorluklar yaşıyor? Prof. Dr. Esergül Balcı’ya göre sorun, verilen teşviklerin amaç dışı kullanılmasından kaynaklanıyor.

TBMM‘nin Urfa kökenli CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, Özel okullarda eğitim gören öğrenci sayısının 1 milyon 360 bin 890, boş kontenjan sayısının ise 1 milyon 401 bin 11 olduğunu açıklayan Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, CHP'li Tanal'ın şu sorularını ise nedense yanıtsız bırakmış;"Devletin özel okullar için harcadığı para miktarı ne kadardır?.. Özel okul sahibi bakan, bakan yardımcısı, milletvekili, siyasi parti yöneticileri, il ve ilçe başkanları var mıdır?.."

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER