Melik: Urfa’da Tarıma Dayalı Sanayi Yok !
GündemŞanlıurfa Ziraat Mühendisleri Oda Başkanı Abdullah Melik, kentte tarımsal sanayinin olmamasından dolayı yaklaşık 4 bin kişinin mevsimlik tarım işçisi olarak gurbet ellere gittiğine dikkat çekti.
Zengin bir potansiyele sahip Şanlıurfa’da tarım, turizm ve diğer alandaki değerler, hak ettiği yeri bulamıyor. Kenttin değerlerinin iyi değerlendirilemediğine dikkat çeken Melik,”Pamuğun hemen hemen yüzde 50’sini Urfa'da üretmekteyiz, fıstığın yüzde ellisini Urfa'da üretmekteyiz, kırmızı mercimeğin yüzde 36'sını Urfa'da üretmekteyiz. Hububatın ise Ankara ve Konya'dan sonra Urfa 3. sıradadır. Hububat üretiminde maalesef Urfa'da tarıma dayalı sanayi olmadığı için bunun katma değeri de Urfa'ya kalmamaktadır. Hem meslektaşlarımız açısından iş olanakları kısıtlı oluyor, hem de tarıma dayalı sanayi olmadığı için Urfa her yıl 3000-4000 bin kişi tarım işçisi olarak dışarıya göndermektedir. Mercimek mersinde işleniyor fıstık Antep'te işleniyor pamuk Kayseri'de Antep'te işleniyor.”dedi.
İNSANLAR ÜRETTİĞİ ŞEYİN DEĞİRİNİ ALAMIYOR !
Türkiye ve dünyanın en iyi makarnalık buğdayının Urfa'da yetiştiğine dikkat çeken Melik,”Urfa'da maalesef makarna fabrikası yok. Urfa'da entegre bir tekstil fabrikası yok, çırçırdan dokumaya boyamaya kadar olan bir entegreleri dokuma fabrikası ve konfeksiyon fabrikası yok. Bunlarda Urfa için çok kötü; çünkü katma değer Urfa'da kalmadığı için insanlarda ürettiğinin değerini rahatlıkla alamıyorlar şimdi tabii.
MALİYETLER YÜKSEK, DESTEKLEMELER KURTARMIYOR !
Sadece Urfa'da çiftçilere destekleme verilmiyor, Türkiye'de tarım yapan herkese destekleme veriliyor yani çiftçi kayıt sisteminde mevcut olan bütün çiftçilere destekleme veriliyor. Türkiye'de desteklemeler çiftçilerin kendi ihtiyaçlarını karşılaması için yani mazot gübre tohum ilaçtır, onun için veriliyor. Onun dışında çiftçilerimiz üreticilerimiz bu desteklemeyi başka bir yerde kullanamıyorlar, zaten maliyetleri çok yüksek desteklemeler bile kurtarmıyor.”
PAMUKTA ALTIN YIL YAŞANIYOR; AMA !
Pamukta çok iyi bir verim aldıklarını belirten Melik, girdi maliyetleri yüzünden fiyatın çok da bir anlam ifade etmediğine dikkat çekerek, şöyle konuştu:”Türkiye'de tekstil çok önemli bir sektör dolayısıyla Urfa'da da yaklaşık olarak 2021 yılı itibariyle 2 milyon 100 bin dönüm pamuk ekim alanı oluşmaktadır ve aslında söylendiği gibi altın yılını yaşıyor. anlamına gelmiyor yani doğrudur üreticilerimiz yüksek verim alıyorlar fiyatlarda yüksek görünüyor olabilir; ama maliyetler çok yüksek bugün. 1 kilogram da yani 18 46 yedi bini geçmiş. Cezayir yine 5-6 bin liraya geçmiş mazot 7 binlerde yani üreticiler bunun farkında değil.
BUĞDAY, ARPA VE MERCİMEK EKİM SEZONU BAŞLAYACAK !
Yavaş yavaş buğday ve arpa mercimek Ekim sezonu başlayacak önümüzdeki 1-3 ay içerisinde o zaman üreticiler maliyetlerin daha da ne kadar fazla olduğunu görecekler, kazandıklarını oraya yatırmış olacaklar. Dolayısıyla aslında çok altın bir yılda değil doğrudur, üretimde yüksek rekolte var bu yıl fiyatları da güzel seyrediyor; ama niyabetinde çiftinin cebinde yine bir şey kalmayacaktır.
URFA, TARIMSAL ANLAMDA BİR DERYA DENİZ !
Ziraat mühendisleri odası meslektaşlarımız Ziraat mühendisi arkadaşlarımız alanda sahada geçmektedirler arazi kontrollerini yapmaktadırlar özellikle tarımsal yayım danışmanlık konusunda çiftçilerimize üreticilerimize hizmet vermektedirler bu alan daha da geliştirilmesi gerekmektedir Urfa'da çünkü Urfa'da kullanılabilir tarım arazisi 11 milyon dönüm yaklaşık olarak ve bunun şu an mevcutta 4 milyon dönümü sulana bilmektedir, 3 milyon dönümü Atatürk barajı sulaması ile 1 milyon dönümü halk sulaması ile yapılmaktadır. i Aksu Derin Kuyu Sulamalarla elektrik enerjisi ile yapılmaktadır dolayısıyla burada Urfa tarımsal anlamda bir derya deniz.
ÇİFTÇİLER, DİJİTAL TARIM TEKNİKLERİNİ UYGULUYOR
Türkiye'nin diğer illerinde de olduğu gibi Urfa'da da modern tarıma geçmiş, hatta yavaş yavaş işte dijital tarım teknikleri dijital tarım uzaktan tarım yapılıyor. Bunlar çiftçilerimiz açısından çok önemli şeyler, yani dijital tarımda teknolojik tarımda hem maliyetleri düşürüyorsunuz. Üretim maliyetlerini düşünüyorsunuz hem de birim alandan yüksek verim elde etmiş oluyorsunuz. Bu gübrelemede sulamada ilaçlamada dijital tarım teknikleri uygulanıyor, özellikle de kullanıyor. İleri teknik de durumda da ilaçlama teknikleri yani ta arazimizi daha kısa sürede ve daha ucuza ilaç diye biliyoruz ve bu anlamda çiftçilerimiz hepsini kullanmaktadır. Özellikle pamukta pamuk ekiminde ve diğer ekim hububatta şeyler ileri derecede traktör yani uydu sistemi ile takip edilen traktörleri kullanıyorlar üreticilerimiz başarılar diliyorum.”
İlginizi Çekebilir