Karaduman: Üretim artırıcı politikalar neden tercih edilmiyor
Üst ManşetSaadet Partisi Konya Milletvekili Abdulkadir Karaduman, buğday ekiminde yaşanan düşüşü ve tarım alanında yaşanan gelişmeleri Meclis gündemine taşıdı.
Buğday ekilen arazi alanlarının niçin gerilediğini cevaplaması için Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye soru önergesi veren Karaduman, “Buğday üretimini artırıcı ve ithalatı kısıcı politikayı tercih etmemenizin nedenleri nelerdir?” diye sordu.
Saadet Partisi Konya Milletvekili ve Gençlik Kolları Genel Başkanı Abdulkadir Karaduman, buğday ekiminde yaşanan düşüşü Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) taşıdı. Stratejik ürün olan buğdayı ve tarım alanlarında yaşanan gelişmeleri Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yanıtlaması için soru önergesi veren Karaduman, koronavirüs salgın sürecinde tarımın öneminin daha iyi anlaşıldığını belirterek, “Buğdayın gen merkezinin Anadolu olmasına rağmen ülkemiz neden uzun yıllardan beri çok ciddi rakamlarda buğday ithalatı yapmaktadır?” diye sordu.
YUNANİSTAN, HER YIL BUĞDAY TİCARETİNİ ARTIRIYOR
Karaduman, Türkiye’nin buğday ithalatını son zamanlarda en çok artırdığı ülkenin Yunanistan olduğuna dikkat çekerek, “Toplam tarım arazisi 2,3 milyon hektar olan Yunanistan, 23 milyon hektar tarım arazisi olan Türkiye’ye buğday ihracatını 2015’ten beri her yıl artırmaktadır. Hükümet ve bakanlık yetkilileri tarafından da kamuoyuna ‘yetiştirdiğimiz buğdayın bize yettiğini ancak makarna ve un ihraç etmek için buğday ithal edildiği’ söylenmektedir. Üstelik ülkemizde bir karış toprağın bile boş kalmadığını ve çiftçimizin buğday yerine farklı ürünler ekmeyi tercih ettiğini ifade edilmektedir. Aynı zamanda buğdayı üretebileceğimiz alanın belli olduğunu ve şayet buğday üretirsek diğer ürünleri ithal etmek zorunda kalacağımız söylenmektedir. Ancak Türkiye’de 4 milyon hektar tarım arazisi değerlendirilmemekle beraber ithal ettiğimiz ürünleri iç tüketimde de kullanmaktayız” ifadelerini kullandı.
TBMM Başkanlığı’na verilen soru Önergesinde Karaduman Tarım Bakanı Pakdemirli’ye 4 soru yöneltti:
1. Buğday ekilen arazi alanları niçin gerilemektedir? Gelir getirmediği için alternatif ürünlere yönelen çiftçinin buğdaydan kazanması için bir politikanız var mıdır? Varsa açıklar mısınız?
2. Türkiye’de boş olan tarım arazisini verimli kullanmak için bir politikanız var mıdır? Aynı zamanda tarım yapılan mevcut arazilerde verimliliği artırmak için hangi çalışmaları yapmaktasınız?
3. Buğday üretimini artırıcı ve ithalatı kısıcı politikayı tercih etmemenizin nedenleri nelerdir?
4. Yaşadığımız salgın süreci gibi olağanüstü durumlar için gıda tedariki hususunda bir politikanız var mıdır?
İlginizi Çekebilir