Göbeklitepe karmaşasına CİMER'den yanıt
GündemŞanlıurfa'da bulunan ve dünya tarihine ışık tutan Göbeklitepe her platformdan ilgi görürken, yazım konusunda ortaya çıkan anlaşmazlıklar kafalarda soru işareti oluşturdu.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2019'u Göbeklitepe Yılı olarak ilan etmesinin ardından tanıtım için dört bir yandan kollar sıvandı.
Belediyeler, turizm şirketleri ve Bakanlık hummalı bir çalışma yürütürken vatandaş da destek için Göbeklitepe görsellerini kullanmaya başladı. Göbeklitepe, hemen hemen her platformdan gerek tanıtım, gerekse de reklam ile destek gördü.
Dizi, film, belgesel, dergi, billboard, tişört ve farklı farklı mecralardan tanıtımı yapılan Göbeklitepe, yazım noktasında da kafalarda soru işareti oluşturdu. Kimi tanıtımlarda bitişik yazılan (Göbeklitepe) tarihi mabet, kimi tanıtımlarda da (Göbekli Tepe) ayrı yazıldı.
AYRI MI, BİTİŞİK Mİ?
Özellikle, Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi tarafından tanıtım amacıyla otobüs duraklarına yapılan afişler kafaları karıştırdı. Boy boy kentteki birçok durağa asılan afişlerde Tarihin Sıfır Noktası'na dair bilgilere yer verilirken, atılan 'Göbekli Tepe Nedir?' başlığı tartışmalara neden oldu. Birçok tanıtımın yanı sıra duraklarda 'Göbekli Tepe' yazılması, 'Acaba ayrı mı yoksa bitişik mi yazılır?' sorularının yöneltilmesine neden oldu.
CİMER, SON NOKTAYI KOYDU
Yaşanan 'yazım hatası' karmaşası sonrası konuyu CİMER'e (Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi) taşıyan Ajans Urfa'ya yanıt geldi. Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanlığı tarafından cevaplanan soruda, Göbeklitepe'nin bitişik yazılacağı kaydedildi.
İşte, o yanıt:
"Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER) tarafından alınarak Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanlığına gönderilmiş olan başvurunuz Bilgi Edinme Hakkı Kanunu çerçevesinde Türk Dil Kurumu tarafından incelenmiş olup aşağıdaki şekilde cevaplandırılmıştır:
'2012 baskılı Yazım Kılavuzu'na bitişik yazılan birleşik kelimeler ile ilgili şu kural yer almaktadır: 'Şehir, köy, mahalle, dağ, tepe, deniz, göl, ırmak, su, çay vb. kelimelerle kurulmuş sıfat tamlaması ve belirtisiz isim tamlaması kalıbındaki yer adları bitişik yazılır: Akşehir, Eskişehir, Suşehri, Yenişehir; Atakent, Batıkent, Konutkent, Korukent; Çengelköy; Yenimahalle; Karadağ, Uludağ; Kocatepe, Tınaztepe; Akdeniz, Karadeniz, Kızıldeniz; Acıgöl; Kızılırmak, Yeşilırmak; İncesu, Karasu, Sarısu, Akçay vb.'
Sıfat tamlaması yapısındaki Göbeklitepe sözü de yukarıdaki kurala uygun olarak bitişik yazılmalıdır.'
İyi dileklerimizle."
Özlem DİKMEN-ÖZEL HABER/BİHA
İlginizi Çekebilir