Gelecek Partisi çiftçinin sorunlarını dile getirdi.
SiyasetGelecek Partisi Şanlıurfa İl Siyasi İşler Başkanı Abdulkadir Karakeçili ve Yönetim Kurulu ile çiftçilerin yaşadığı sorunlar ile ilgili açıklama yaptı.
Yaptığımız saha çalışmalarında, partimizi ziyaret eden çiftçiler ve kırsal mahalle muhtarlarından aldığımız bilgiler ve bazı ziraat oda başkanları ile yaptığımız istişareler sonucunda çiftçilerimizin sıkıntıları devam etmektedir. Gelecek Partisi olarak bu sıkıntıları gündeme getirmeye devam edip çiftçilerimizin ve halkımızın sesi olmaya devam edeceğiz.
1- Şanlıurfa Tarımın başkentidir. Türkiye pamuğunun büyük bir bölümü Şanlıurfa’mızda yetişmektedir. Geçen yıl 18 TL den satılan pamuk şu anda 13-14 liradan satılmaktadır. Mazot, Gübre, Tohum, Elektrik Fiyatları ve Sulama ücretleri fiyatlarının geçen yıla göre en az 4-5 kat arttığı ülkemizde pamuk fiyatlarının geçen seneye göre düşük olması çiftçimizi iflasa sürüklemektedir. Şanlıurfa’dan İktidar yetkililerine sesleniyoruz; yurtdışından birkaç tane firma tarafından ithal edilen pamuk ithalatının bir an önce durdurulmasını ve yurtiçinde üretim yapan çiftçilerin desteklenmesi çağrısında bulunuyoruz.
2-2022 yılı Mazot ve Gübre desteklemesi ödemeleri için Çiftçilere Ziraat Bankası aracılığıyla sıfır faizli kredi verilmektedir. Ama bu kredi sadece Hububat eken yani Buğday, Arpa eken çiftçilere verilmektedir. Çiftçi demek sadece Buğday ve Arpa eken çiftçiler demek değildir. Pamuk, Mercimek ve diğer tarım ürünlerini ekenler de birer çiftçidir. Bunun için çiftçilere Ziraat Bankası aracılığıyla verilen sıfır faizli kredinin ürün farkı gözetmeksizin Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı tüm çiftçileri kapsamasını çiftçiler adına Tarım Bakanından talep ediyoruz.
3- Pamuk başta olmak üzere çiftçilere ödenen destekleme primlerinin artan girdi maliyet oranları baz alınarak arttırılmasını talep ediyoruz. Özellikle pamuk için kg başına 3 yıldır 110 kuruş destekleme ödemesi yapılmaktadır. Pamuk için verilen destekleme priminin en az beş katı olması gerekmektedir.
4-Karadeniz bölgesinde Fındığın fiyatını belirleyen Fiskobirlik var. Çayın fiyatını belirleyen Çaykur var. İlimizde Pamuğun taban fiyatını belirleyecek bir birlik neden yok? Fıstığın taban fiyatını belirleyecek bir birlik neden yok? Yine bölgemizde yetişen Nar olsun diğer tarım ürünleri olsun bunların taban fiyatını belirleyen birlikler neden yok? Bu ürünler ile ilgili birlikler neden kurulmuyor?
5-Çiftçilerimizin yeni bir üretim sezonuna girdiği bu günlerde Çiftçilere girdi maliyetleri olan mazot, gübre, tohum ve enerji kalemlerinden alınan vergilerden çiftçilerin muaf tutulmasını çiftçilerimiz adına iktidar yetkililerinden talep ediyoruz.
Gündeme getirdiğimiz bu konularda cumhur ittifakının milletvekilleri başta olmak üzere tüm Şanlıurfa milletvekillerine sesleniyoruz. Bu sorunları gündeme getirmelerini, sorunları Tarım Bakanına, diğer yetkililere iletmelerini ve bu konuların takipçisi olmalarını istiyoruz.
Karakeçili sözlerini şöyle tamamladı. Gelecek Partisi olarak çiftçimizin, esnafımızın, memurumuzun, emeklilerimizin, işçimizin, gençlerimizin ve tüm vatandaşlarımızın yanında olmaya devam edeceğiz dedi.
İlginizi Çekebilir