© Haber Olay 2021

Fidan satışları başladı ancak esnafın sezondan umudu yok

Baharın gelmesiyle birlikte tarım sektöründe hareketlilik başladı. Meyve ağaçları ve sebzelerin ekimi için talep arttı ancak mazot ve gübre fiyatlarındaki artış nedeniyle bu yıl fidan ve fide fiyatları iki katına çıktı. Şanlıurfa’da fidan satıcıları fiyatlardan dolayı yoğunluğun geçmiş yıllardaki gibi olmayacağını ifade etti.

Şanlıurfa’da baharın gelişiyle beraber çiftçilerin ilk yaptığı iş zeytin ve fıstık fidanı ekmek oluyor. Şubat ortalarında başlayan ekim nisan başlarında bitiyor. Fıstık ve zeytin ekiminden sonra meyve ve sebze ekimleri başlıyor.

Şeftali, kiraz, vişne ve armut gibi meyvelerin ekimine başlanılırken, domates, patlıcan ve biber gibi sebzeler ise iki hafta içinde ekilmeye başlanacak. Bu yıl artan maliyetlerden dolayı üretimi az yapılan sebze fidelerinde fiyatlar iki katına çıkacak.

Fiyatı artan sebze fidelerinin maliyeti nedeniyle önümüzdeki aylarda çıkacak olan mahsullerin de fiyatlarında artış olacağını gösteriyor. Tarım sektöründe yaşanan bu maliyet artışı, çiftçilerin üretim maliyetlerini dengelemek için mahsullere yansıtacakları fiyat artışları tüketiciye de yansıyabilir. Yani fide fiyatlarındaki artıştan dolayı önümüzdeki aylarda sebze fiyatlarına zam gelebilir.

 

Fidan satan esnaftan Muzaffer Kılıç, fıstık ve zeytin sezonunun sonlarında olduklarını söyleyerek şu ifadeleri kullandı:

“1 ay önce zeytin, fıstık ve badem gibi tarla ağaçları ekim zamanları olduğu için çok satılıyordu. Ama havaların ısınmaya başlamasıyla beraber insanlar sadece bahçelerine yönelik çalışmaya başladı.

Bu zamanda meyve ağaçları sebze fideleri genellikle daha çok satılıyor. 1 ay sonra da çiçek dönemine gireceğiz. Bu şekilde satışlarımızı gerçekleştiriyoruz. Bu sene içinde en fazla sattığımız ürün zeytin ağaçları oldu. Ama zeytin sezonunun da sonlarına geldiğimiz için artık vatandaşlar sebze, meyve çam ağacı ve süs bitkileri gibi ürünleri tercih ediyor.”

 

Meyve fidanı fiyatlarında mazottaki artıştan dolayı, geçen yıla göre yükseliş olduğunu söyleyen Kılıç, “Meyve fidanı fiyatlarımız türüne ve boyutuna göre 50 TL ile 200 TL arasında değişiyor. En çok rağbet gören ürünler ise şeftali, nektari, kiraz, vişne, armut, ayva ve dut fidanları. Geçen yıla baktığımızda fiyatlarda yaklaşık olarak 30-40 TL bir yükselme oldu. Bunun en büyük sebebi mazotun bu kadar pahalı olması” dedi.

 

Kılıç, bugünlerde meyve fidanlarının daha çok satıldığını belirterek, 15 gün sona fide dikimlerinin başlamasıyla yoğunluk yaşanabileceğini aktardı.

Kılıç sözlerine şöyle devam etti:

“Bizim yoğunluğumuz hava koşullarına göre şekilleniyor. Mesela yağmur yağdığı zaman iş olmuyor. Yağmurdan 2 veya 3 gün sonra toprak kuruduğu zaman vatandaşlar fidan almaya geliyor. Şu anda bahar mevsimine girmiş bulunmaktayız. Bundan yaklaşık 10-15 gün sonra patlıcan ve domates gibi sebzelerin ekim zamanı başlayacak. Bundan dolayı burada yoğunluk yaşanabilir.”

 

Fidan satıcılarından Muhammed Demir ise sezon boyunca en çok talep gören ürünün zeytin fideleri olduğunu söyledi. Demir, “Bu sezon en fazla talep edilen ürünümüz zeytin oldu. Zeytinlerin talep görmesinden dolayı fiyatları da arttı. Geçen sene 20-25 liraya sattığımız zeytini bu yıl 60-65 liraya satıyoruz. Ama şuan zeytin ekme sezonu sonlara yaklaştı. Bu zamanda daha çok şeftali, erik, elma gibi meyve fidanları satılıyor” diye konuştu.

 

“Fide sezonu yaklaşık olarak 15 güne falan başlar ama bu sene ekimi az olduğu için fiyatları daha pahalı olacak” diyen Demir, şunları söyledi:

“Fide çeşitlerinde en çok tercih edilen ürünler, domates, biber ve patlıcan gibi sebzeler oluyor. 15 Nisan gibi başlayan fide ekimleri yaklaşık olarak 1 ay sürüyor. Bu sene fideler çok pahalı olacak. Bir tabakası içinde 72 tane olan fideler en az 115 liraya satılacak. Geçen yıl 50 liraya satıyorduk, bu sene yüzde 100 artış oldu. Bu fiyat artışlarından dolayı yoğunluk ve talep düşük olur bu yıl”.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER