© Haber Olay 2021

Durma Noktasına Gelen Üretim ve İstihdama HÜDA PAR'dan Çözüm Önerisi

Şanlıurfa Organize Sanayi Bölgesini ziyaret eden HÜDA PAR Şanlıurfa İl Başkanı Emin Özaslan, enerji maliyetlerinden dolayı durma noktasına gelen iplik fabrikaları başta olmak üzere üretim ve istihdamın tekrar eski seviyesine ulaşması için çözüm önerisinde bulundu.

Her hafta Cuma günü saat 11.11'de Şanlıurfa'nın bir sorununu ve bu soruna yönelik çözüm önerilerini paylaşan HÜDA PAR Şanlıurfa İl Başkanı Emin Özaslan,  bu hafta Organize Sanayi Bölgesi'ndeki yüksek enerji maliyetlerini gündeme taşıdı.

Şanlıurfa Organize Sanayi Bölgesi'nde üretim ve istihdamın azalmasının başlıca nedenlerinden olan yüksek enerji fiyatları, birçok fabrikanın işçi çıkartmasına veya tam kapanmasına neden oluyor. Yüksek enerji fiyatlarından en çok etkilenen ise iplik fabrikaları oluyor.

YÜKSEK ENERJİ FİYATLARI İŞSİZLİK SORUNUNU BERABERİNDE GETİRİYOR

Yüksek enerji maliyetlerinden dolayı birçok fabrikanın kapandığına dikkat çeken Özaslan, "iplik fabrikaları için en büyük girdi maliyeti enerji olarak gösteriliyor. Şu anda yüksek enerji maliyetlerinden dolayı, birçok iplik fabrikası ya üretimi tamamen durdurmuş ya da mevcut üretim kapasitesini 3'te bire, 4'te bire düşürmüş. Bu da beraberinde hem üretimin azalmasına hem de istihdamın azalmasına neden oluyor" dedi.

Yüksek enerji fiyatlarının çözümü için önerilerde bulunan Özaslan, geçici ve kalıcı olan 2 türlü çözüm önerdi. Geçici çözüm olarak enerji fiyatlarında hibe desteği, kalıcı ve köklü çözüm olarak ise GES projelerini önerdi.

YÜKSEK ENERJİ MALİYETİNE %50 HİBE DESTEĞİ VERİLMELİDİR

Yüksek enerji fiyatlarından dolayı kapanan fabrikaların tekrar çalışmasına ve istihdamın artmasına yönelik çözüm önerisinde bulunan Özaslan, hükümetin %50 hibe desteğinde bulunması gerektiğini belirtti.

Özaslan, geçici çözüm olarak "Hükümet, yüksek enerji maliyetine karşı %50 hibe desteğinde bulunmalı. Yani enerjinin yüzde 50'sini devlet karşılamalı ki üretim tekrar başlasın. Hemen akabinde, yurt dışından gelen hazır ipliğe ya bir kota uygulamalı ya da vergi oranını yükseltmeli ki, iç piyasadaki fiyat dengelenebilsin" önerisinde bulundu.

KÖKLÜ ÇÖZÜM İÇİN GES PROJESİNE GEÇİŞ YAPILMALIDIR

Enerji girdi maliyetlerinin düşürülmesi için köklü bir çözüm önerisinde bulunan Özaslan, GES (Güneş Enerji Santrali) Projelerine geçiş için destek verilmesi gerektiğini belirtti.

Özaslan, "Köklü çözüm; GES Projelerine geçiş yapmaktır. Hükümetin yapacağı şey şu; Şanlıurfa merkez ve bütün ilçelerde Organize Sanayi Bölgeleri'ne yakın yerlerde hazine arazileri var. Bu hazine arazilerini GES Projesi için yatırımcılara tahsis edecek. Hemen akabinde yatırımcı, hazine arazilerinin üzerine GES Projesini kuracak ve üretim için kendi enerjisini oradan karşılayacak. Bu yatırımı yaparken de GES Projesinin %50 maliyetini devlet hibe olarak karşılasın diyoruz. %50'sini devlet, %50'sini ise yatırımcı kendisi karşılasın. Ya da ikinci yöntem olarak; yatırımcı %100'ünü karşılasın, hükümet ise bu yatırımcıya faizsiz kredi versin. Yatırımcı krediyi kullansın, GES Projesini gerçekleştirsin, 7 yıllık eşit taksitler halinde anapara olarak geri ödesin. Yani devlet, faizsiz bir şekilde yatırımcıya kredi versin, 7 yıllık eşit taksitlere bölsün, yatırımcı 7 yıl eşit taksitler halinde tekrar geri ödesin. Bu projeleri hayata geçirirsek o zaman köklü çözümü gerçekleştirmiş oluruz. Üretim ve istihdamın önündeki en büyük engel olan enerji girdi maliyetini de ortadan kaldırmış oluruz aslında. Ve üretim-istihdamın ne kadar arttığını, girdi maliyetlerinin ise ne kadar azaldığını hep beraber ilerleyen yıllarda görmüş olacağız" şeklinde konuştu.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER