© Haber Olay 2021

Ceylanpınar’da Hollanda’yı geride bırakacak proje

Ceylanpınarlı iş insanı ve aktivist Adnan Alkış, Ceylanpınar’ı 10 yılda Hollanda’yı geride bırakacak, tarımsal faaliyetlerin merkezi olacak bir proje için hazırlıklara başladıkları açıkladı.

Ceylanpınar’da tarım alanında Hollanda’yı geride bıracak projeye imza atılıyor.

Ceylanpınarlı iş insanı ve aktivist Adnan Allkış, Ceylanpınar’ın 10 yıl içinde Hollanda’yı geride bırakacak, tarımsal faaliyetlerin merkezi olması için bir proje için harekete geçti. Güneş enerjisi kullanılarak "Mikro tarım" projesi ile GAP diyarında domino etkisi oluşturacak modellemeyi kurmak için hazırlıklara başladı.

 

YAKIT GİDER KALEMİNİ SIFIRLAYAN TARIMSAL MODEL

Proje hakkında bilgiler veren Alkış projenin yakıt giderlerini ortadan kaldıracağına dikkat çekerek "Mikro tarım; Gübre mazot ve ilaç bağımlılığını doğal mücadele metotlarıyla gübre ve ilaçta 3 yıllık dönüşüm planlamasıyla oluşan bu yüksek gider kaleminin neredeyse sıfır TL maliyet ekonomisine geçirileceği ve yine yeşil enerjiyle çalışan tarımsal araçlarla mazot yerine kurduğumuz mikro ges ile şarj eden ve yakıt gider kalemini sıfırlayan tarımsal modelimizdir. Mikro fabrika; Mikro ges+mikro tarımdan doğan yeşil enerji ile üretilen mahsulün nihai ürüne çevirileceği entegre ve endüstriyel tesis" dedi. 

 

İLÇE VE ÜLKE EKONOMİSİNE BÜYÜK KATKI

İş insanı ve aktivist Adnan Alkış, Jeopolitik jeostratejik bir bölge olan Ceylanpınar’ın mütehassıs bir kadro ile 5+5 planlamasıyla ilk 5 yıl ve ikinci 5 yıl teorik çalışmasının pratiğe dönüşeceği, 10 yılda ülke ekonomisine tarımsal faktörlerde bugünkü potansiyelini 10’a katlayacağı, ajandasının ve ekibinin hazır olduğunu ifade etti.

 

ÇİFTÇİYE KATMA DEĞER YARATACAK PROJE

Sonuca ulaştırılacak bu projelerle bir kısım elit zümre yerine doğrudan çiftçiye katma değer yaratacağını vurgulayan Alkış, bu şiarla kararlılıklarını sürdüreceklerinin altını çizdi. Adnan Alkış sözlerini şöyle sürdürdü; “Mikro ges tarımsal sulama için kullanılan enerji şebeke hattı yerine yenilebilir güneş enerjisi ile elde edilecek 5 yıllık taksit ödemesi sonrasındaki 20 yıl enerjide çiftçiyi bağımsız kılacak ve sıfır maliyet ekonomisine oturtacak. Örnek bir hesaplama ile 100 dönüm bir arazi için yıllık ödenen elektrik bedeli 30.000 TL’dir. Mikro gesin kurulum maliyeti ise 300 bin TL’dir. Yarısını hibe programından aldığımızda sıfır faizli kamu bankası aracılığıyla 5 yıllık bir finansman modeliyle elektrik parası öder gibi ges taksidi ödeyecek, 5. yıldan sonra 20 yıl elektrik bedeli ödemeyecektir.

 

KOMİSYONER TAMAMEN ARADAN ÇIKACAK

 

Mikro bank ise küçük ölçekli çiftçiler için yıl bazında giderleri için oluşturulacak bir havuz modelidir. Çiftçi nakde sıkıştığında ürününü tüccara zamanından önce ucuza vermek zorunda kalmayacağı bir modellemedir. İlaveten tüm alım kalemlerinin tek merkezden toplu alım ıskontosunu sağlayacak ve ara komisyoneri tamamıyla aradan çıkaracağımız bir finans enstrümanıdır."

 

HER KÖYE BİR MİKRO FABRİKA

Tüm bu projelerin pilot uygulamalar ile beraber 38 köy için ayrı ayrı ele alınacağını ve her köye bir mikro fabrika ile Ceylanpınar işsizliğini kalıcı bir plan dairesinde sıfırlamayı hedefleyen Alkış, "İlaveten çiftçinin mahsulünün bazı yıl zarar bazı yıl kar faktörünü; ürünü nihaileştirme stratejisi ile sürdürülebilir bir büyüme ve karlılığa oturtacağız. Köylerdeki bu kalkınma merkezide güçlendirecektir merkezdeki esnafımız köylerdeki alım gücünün artmasıyla canlı bir ekonomik ekosisteme geçecektir” ifadelerini kullandı.

Mehmet Sait AYDIN-Ceylanpınar-BİHA

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER