“Başkanlar 30-40 seneyi değil seçimi düşünüyorlar”
GündemŞanlıurfa Şehir Plancıları Odası Başkanı Selim Açar, Şanlıurfa’nın ulaşım ve trafik sorunuyla ilgili, “Ama maalesef başkanlarımız kentin 20-30 senesini n sonrasını değil de önümüzdeki seçimi düşündüğünden dolayı ortaya bu tür problemler çıkıyor. Günübirlik düşünüyorlar, günü kurtarmaya çalışıyorlar. Yaraya pansuman yapıyorlar işin gerçeği esas tedaviye yönelik teşhis ortaya koyup buna yönelik bir tedavi uygulayacak vizyonları yok diyelim. Veyahut var ama siyasi kaygıları var. Siyasi kaygıların bu vizyondan daha ön plana çıkıyor” dedi.
(Özel Haber: İbrahim Halil ASLAN-Faruk DEVECİ)
Şanlıurfa’da ulaşım sorunu yıllardır çözülemeyen ve yumak halini alan bir sorun olarak karşımıza çıkıyor. Her gelen belediye başkanı ulaşım sorununu çözeceğini söylese de bu vaatlerden öteye gidemiyor. Öyle ki kentte yolların çoğu ya köstebek yuvası gibi geri kalan kısmı ise bitmek bilmeyen çalışmalardan dolayı tıkanmış durumda.
URFA’YA NE ZAMAN RAYLI SİSTEM GELECEK?
Şanlıurfa’nın TÜİK verilerine göre 2023 yılında Suriyeli mültecilerle beraber nüfusu 3 buçuk milyon dayanacak ve Şanlıurfa Türkiye’nin nüfus bakımından n kalabalık 6’ncı ili olacak. Nüfusu kalabalık bütün illerde raylı sistem mevcutken Şanlıurfa ise raylı sistemden bihaber. Öyle ki Londra’da bile 1870 yılında ilk metro kurulurken sadece Türkiye’nin değil dünyanın önemli şehirlerinden biri olan Şanlıurfa’da 21.yüzyılın ortasında halen raylı sistem bulunmuyor.
Şanlıurfa Şehir Plancıları Odası Başkanı Selim Açar, her gelen belediye başkanının seçim kaygısı yüzünden günübirlik düşündüğünü ve ömürlük projelere imza atmadığını ifade etti.
“BİR TEDAVİ UYGULAYACAK VİZYONLARI YOK DİYELİM”
Şanlıurfa Şehir Plancıları Odası Başkanı Selim Açar, Şanlıurfa’da belediye başkanlarının seçim kaygısı yüzünden ömürlük projelere imza atmadıklarını ifade ederek, “Urfa’ya genel olarak baktığımızda ana problemlerimizden birisi ulaşım ve trafik göz önüne çıkıyor. Ulaşım konusunda biz olan sıkıntıları 4 belediye başkanımıza da ilettik. Ama dört başkanımızda bu konuda herhangi girişimde bulunmadılar. Bu konularda yapacağımız en önemli iş geleceğe dair bir yol haritamızın olması. Bugün baktığımızda bir yol haritamız yok. Yol haritası dediğiniz şey, ulaşım master planı dediğimiz ulaşım ana planımızdır. Öncelikle nüfus projeksiyonunun tespit edilmesi gerekir. Bu nüfus projeksiyonu 30 yılı kapsamaktadır. Fakıbaba döneminden bu yana bunu hep dile getirdik. Ama maalesef başkanlarımız kentin 20-30 senesinin sonrasını değil de önümüzdeki seçimi düşündüğünden dolayı ortaya bu tür problemler çıkıyor. Günübirlik düşünüyorlar, günü kurtarmaya çalışıyorlar. Yaraya pansuman yapıyorlar işin gerçeği esas tedaviye yönelik teşhis ortaya koyup buna yönelik bir tedavi uygulayacak vizyonları yok diyelim. Veyahut var ama siyasi kaygıları var. Siyasi kaygıların bu vizyondan daha ön plana çıkıyor. Gerçekten değerli başkanlarımız vardı, hala da böyle ama bunlar eğer kentin 30 sene sonrasını değil de önümüzdeki seçimi düşünüyorsa siyasi kaygıları ön planda tuttuklarının göstergesidir. Bunun için bütüncül imar planımızın bir an önce yapılması gerekir. Bu bütüncül imar planı şu anda kent merkezinde 25-26 tane imar planımız var. Bu planların birleştirilip, yol ağlarının genişletilip ileriye yönelik nasıl yollar nasıl kavşaklar oluşturulacağının şimdiden tespitini ortaya koyması gerekir. Biz de biraz klişeleşmiş bir durum vardır. Problem ortaya çıkmadan biz çözüm aramayız” dedi.
“20.YÜZYILDA LONDRA GİBİ BİR ŞEHİRDE METRO MARKEN 21.YÜZYILIN ORTASINDA ŞANLIURFA GİBİ BİR ŞEHİRDE METRO YOK”
Başkan Selim Açar, halen Şanlıurfa’da neden raylı sistemin olmadığına dikkat çekerek, “Karaköprü’de doluluk oranı çok fazla, kentin büyük bir bölümünün ikamet ettiği bölgede orasıdır. Gündüz kent merkezine çalışmaya geliyoruz, Karaköprü’ye de uyumaya gidiyoruz. Karaköprü’deki doluluk oranı yüzde 50, araç sahipli oranımız daha Türkiye’nin altında. Karaköprü’nün dolduğunu, araç sahipli sayısının da Türkiye ortalamasını yakaladığını düşündüğümüzde bu işin kaldırmayacağını söylemeye gerek yok. Şanlıurfa 2023 yılındaki nüfusu 2 milyon 300 bin olacak. Bir de Suriyeli mülteciler var 80 bin civarında. Onlarında nüfus artış oranını düşündüğümüzde rakamlar 3 buçuk milyonu bulacak. 3 buçuk milyonlu kentlere baktığımızda raylı sistemi olmayan tek il Şanlıurfa olacak. Nüfus olarak Türkiye’nin en büyük 6’ncı ili olacağız. Bu 6 il içine baktığımızda sadece Urfa’nın raylı sisteminin olmadığını göreceğiz. Bunu görmek için illa arif olmaya, şehir plancısı olmaya ve ulaşım uzmanı olmaya gerek yok. Dünyanın ilk metrosu 1870 senesinde, 150 sene önce Londra metrosudur. O metronun yerinde şu anda yer altında bisikletle dolaşıyorsunuz. Şimdi şu sormak istiyorum. Londra’nın 1870 yılındaki trafiği bizim trafikten daha mı karmaşıktı yoksa biz mi çok rahatız. 20.yüzyılda Londra gibi bir şehirde metro Marken 21.yüzyılın ortasında Şanlıurfa gibi bir şehirde metro yok. Eğer bu dediğim ulaşım master planı olsaydı, diyelim bizim dediğimizi Fakıbaba döneminde yapsalardı ne olurdu? Yapacağımız kavşakların hepsi sıralı bir şekilde belli olurdu. Bir tane şurada yapayım, bir tane şurada başlatayım gibi bir durum olmazdı. En önemlisi trambüs gibi bir garabet olmazdı. Belki olurdu o ayrı bir mevzu” diye konuştu.
“PROJELER BAŞARISIZ OLDUĞUNDA GİDERLERİN YÜZDE 10’U YAPAN KİŞİLERDEN TAHSİL EDİLSEYDİ BU SORUNLARI YAŞAMAZDIK”
Selim Açar, projeyi yapan kişilere belli bir cezai yaptırım uygulandığı takdirde paraların boş yere harcanmayacağının altını çizerek, “Onun için yapılan bütün yatırımlar havada kalıyor. Bir zemine oturmuyor. 77 senesinde İstanbul trambüsü bırakıyor. Yavaş olduğu kazalara sebebiyet verdiğinden dolayı. İstanbul’un bıraktığı araçları İzmir alıyor, İzmir 1986’da bırakıyor. 2019’da biz alıyoruz bunu, Amerika’yı yeniden keşfeder gibi, bir de bunu mega proje diye sunuyoruz. Yazıktır, bu memlekete yazıktır. Bizim kanunlarımızda da boşluk var, niye boşluk var? Bu projeler başarısız olduğunda giderlerin yüzde 10’u yapan kişilerden tahsil edilseydi bu sorunları yaşamazdık. Herkes babasının çiftliği gibi istediği projeyi istediği gibi yapamazdı. Her aklına geleni bu memleketin başına uygulayamazdı. Belediyeler bize bir kere danışıyorlar. Mevcut başkanımızla da ulaşım konusunda görüştük. Bakıyor benim söylediğimi yapsa görev süresi boyunca ancak benim söylediğim şeyi yapacak. Ulaşım master planı yapacak. Ama şunu düşünmüyor, 40 sene sonra, çocuklarımız Allah razı olsun falan zamanda bir başkan geldi, Urfa’nın trafik sorununu bu başkan çözmüştü diyecek. Bunu düşünmüyorlar, genelde öbür seçimi düşünüyorlar. Sonuçta benim dedem, babam bu memlekete doğmuş benim çocuklarımda bu memlekette doğacak. Peki, çocuklarımızın bu memlekette bu şekilde doğmasını ister miyim, orası tartışılır” şeklinde konuştu.
“TRAMVAYI YERİN ALTINA METRO OLARAK İNDİRMEYİ DÜŞÜNÜYORLAR”
Açar, Gaziantep’in ulaşım konusunda yaptığı yanlışlardan dönerek mega projelere imza attığını söyleyerek şöyle devam etti:
“Her kentin ulaşım modeli farklıdır. Baktığımızda Antep’te şu anda tramvay var. Ama ben Antep’te gezdiğimde vatandaşta çok memnun değil, esnafta çok memnun değil. Çünkü büyük bir alanı kapsıyor, sağa sola dönüşler yasak olabiliyor. Normalde 50 metrede dönmeniz gerekirken, 1 kilometre öteden dönmek zorunda kalıyorsunuz. Antep’te şu anda tramvayı yerin altına indirmeye çalışıyor. Yanılmıyorsam İtalyan’lara ihaleye verdiler, tramvayı yerin altına metro olarak indirmeyi düşünüyorlar. Alın size mega proje. Akıllı insan sadece kendi tecrübesinden değil diğer insanların da tecrübelerinden yararlanabilen insandır. Bizim illa trambüs olmuyor, tramvayı deneyelim, tramvayı da metroya çevirelim dememize de gerek yok. Semih Karayalçın döneminde başlanan Keçiören Metrosu’nu Melih gökçek 4-5 dönem bitiremedi, en son Ulaştırma Bakanlığı bitirdi. Metro yapmak kolay bir şey değil, hele Urfa gibi bir yerde. Yerin altına indiğinizde karşınıza ne çıkacağını bilmiyorsunuz. Marmaray sırf dört sene Bizans kalıntıları çıktı diye Marmaray gibi bir proje ertelendi. Bütün kurumların senkron bir şekilde oturup plan ve proje yapıp ondan sonra bir şey mi çıktı yerin altından Koruma kurulu al kardeşim sen bunu nerede inceliyorsan incele, sonra da yolu aç demek lazım”
İlginizi Çekebilir