© Haber Olay 2021

Asırlık gelenek Urfa camilerini doldurdu

Şanlıurfa'da Ramazan ayı tüm güzellikleri ile karşılanırken, asırlık 'mukabele' geleneği kent merkezi ve kırsalında devam ediyor.

ŞANLIURFA-11 Ayın Sultanı Ramazanın asırlık geleneği mukabele, “Peygamberler Şehri”  Şanlıurfa'da yaşatılıyor. Kent genelindeki camilerde bir araya gelen vatandaşlar, Ramazanda huzurlu şekilde ibadetlerini gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşıyor.

Ramazan geleneği hali gelen Kur'an hatim etme geleneği ise merkez ilçe ve kırsaldaki camilerde devam ediyor. 7’den 70’e herkesin takip ettiği mukabele, kentte başta Dergah Cami olmak üzere bir çok camide okunuyor.

Camilerde kadın ve erkeklere özel ayrılan odalarda ikindi namazından sonra imam tarafından okunan Kur'an, vatandaşlar tarafından takip ediliyor.

Gelenek haline gelen mukabeleyi takip etmek için Urfalılar genelde Balıklıgöl çevresindeki camileri tercih etse de, evlerde de binlerce kişi tarafından bu köklü gelenek sürdürülüyor.

MUKABELE NEDİR?

Mukabele; yüz yüze olmak, karşılaşmak, karşılıklı okuyup tatbik etmek, aslı ile başkasını karşılaştırmak, aralarındaki farkı ortaya çıkarmak için metinleri mukayese etmek gibi anlamlara gelir.

Mukabele, Kur`an-ı Kerim tarihi ile ilgili bir terimdir. Cibrail (a.s)`ın her sene Ramazan ayında gelip Kur`an-ı Kerim`i Hz. Peygamber (s.a.s) ile karşılıklı müzakere etmelerini, birbirlerine okumalarını ifade eder. Kur`an`ın Allah tarafından indirildiği şekilde muhafazası, âyet ve sûrelerin tertibinin doğru olarak tespiti ve bunun kontrolü için Cibrail (a.s) her sene Ramazan ayında, bir rivayete göre Ramazan ayının her gecesinde, Hz. Peygamber (s.a.s)`a gelirdi. Hz. Peygamber (sav) Kur`an ayetlerini Cebrail`e okurdu. Buna \"arz\" denir. Aynı âyetleri, mukayese için, bir de Cebrail (a.s) okurdu ki buna da \"mukabele\" denir.

Özlem DİKMEN-ÖZEL HABER/ŞANLIURFA-BİHA

 

 

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER