AK Parti'den kopanlar, hangi partilere yöneldi?
SiyasetMAK Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Kulat, iktidar partisindeki ayrılıkların Ahmet Eşref Fakıbaba’yla sınırlı kalmayacağını, rahatsız olduğunu söyleyen milletvekillerinin bulunduğu bilgisini paylaştı. 'Kopuşu' seçmen nezdinde de yorumladı.
Uzun yıllar iktidar partisinde siyaset yapan ve bu süreçte bakanlık dahil birçok üst düzey görevde bulunan Ahmet Eşref Fakıbaba'nın AKP'den istifası ve İYİ Parti'ye katılacağını açıklaması, kulisleri hareketlendirdi.
Özellikle siyasetçinin kamuoyu ile paylaştığı mesajda "Çok değerli arkadaşlarım oldu. Onlardan ayrıldığım için üzgünüm. Ancak siyasi ve ahlaki anlayışıma uygun olmayan bazı kişilerle bundan böyle beraber olmayacağım için de mutluyum" ifadesini kullanması dikkati çekti.
Yaşananlar ve olası etkileriyle ilgili MAK Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Kulat ile konuştuk.
Fakıbaba'nın zaten bir süredir partisiyle sorunlar yaşadığını dile getiren Kulat, siyasetçinin milletvekilliğinden de istifasının bir 'samimiyet testi' olduğu görüşünü sarf etti.
'FAKIBABA'NIN VEKİLLİĞİ DE BIRAKMASI ANLAMLIDIR'
Kulat, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın geçmişte başka bir siyasi partiye transfer olan vekiller için "Milletvekilliğinden de istifa etsinler o zaman" yorumunu yaptığını hatırlatarak "Mehmet Ali Çelebi de AK Parti'ye geçti ve istifa etmedi. O anlamda Fakıbaba'nın beraberinde vekilliği de bırakması anlamlıdır" dedi.
'AK PARTİ'DE KOPUŞ DEVAM EDECEK'
Öte yandan Kulat, iktidar partisinden başka kopuşlar olacağı yönünde de bilgiler aldığını dile getirdi.
"CHP, İYİ Parti veya DEVA Partisi, Gelecek Partisi hangisine geçerler onu bilmem. Ama AK Parti'den başka kopuşlar olacağı yönünde de bilgiler alıyoruz. Rahatsız olduğunu söyleyen milletvekilleri var" bilgisini verdikten sonra şunları kaydetti:
"Bunlar iktidarda bulunmalarından dolayı geçişleri çok kolay olmayabilir. Ama özellikle seçim kararı alınması durumunda başka vekillerin de ayrılması muhtemel. Özellikle DEVA ve Gelecek Partisi'ne yönelik bazı kulis bilgileri ortada dolaşıyor. Bildiğim, duyduğum kadarıyla eski siyasetçi, aktif siyasetçi CHP'ye de başvuruda bulunuyorlar."
'AK PARTİ'DEN KOPAN HER 10 SEÇMENİN 5'İ İYİ PARTİ'YE GEÇTİ; KALANLAR DEVA, GELECEK GİBİ PARTİLERE DAĞILDI'
Siyasetçilerde hal böyleyken, seçmen nezdinde durum ne?
Birçok ankette AKP ve ittifak ortağı MHP'ye seçmen desteğinin eridiği gözlenirken, bunun en büyük sebeplerinden birinin 'ekonomik kriz' olduğu ifade ediliyor. 2018'de düzenlenen genel seçimde oyların yüzde 42,6'sını alarak sandıktan birinci çıkan AKP, şimdilerde yüzde 30 dolaylarında ölçülüyor.
Bu oran, siyaset bilimciler tarafından iktidar partisi için 'psikolojik eşik' olarak adlandırılıyor.
Geçmişte de AKP'nin oylarında belli dönemlerde düşüş yaşandığını, ancak özellikle seçim dönemi yaklaştığında bir toparlanma olduğunu söyleyen Kulat, şimdi durumun daha farklı olduğunu kaydetti.
İktidar partisinden kopmuş, ancak 'kararsız' diye nitelenen birçok seçmenin kendisine yeni duraklar belirlediğini vurgulayan Kulat, "AKP'den kopan her 10 seçmenin 5'i İYİ Parti'ye, kalanlar da DEVA, Gelecek gibi partilere dağıldı" ifadesini kullandı.
Kulat'a göre bu kişilerin partiye geri dönme olasılığı oldukça düşük seviyede: "Çünkü artık kararsız değiller. Kendilerine yeni parti belirlediler. Fikirlerini değiştirmeleri için yeni partilerini bırakmaları gerekir. Bu da şu aşamada zor."
Araştırmacı, asgari ücret ve EYT gibi düzenlemelerin de bu kişilerin AKP'ye dönmesine yetmeyeceği görüşünde.
MAK Araştırma'nın son anketinde AKP, yüzde 32,7 oranında seçmen desteği buluyordu. Onu yüzde 26 ile CHP, yüzde 15.8'le İYİ Parti izliyor.
Halen kapatma davasıyla karşı karşıya bulunan HDP, yüzde 7.7 ile dördüncü sırada yer alırken; MHP ise, yüzde 7.2'yle 'baraj sınırı' sayılabilecek bir oranla beşinci parti konumunda.
HDP KİLİT PARTİ
Kulat, bu noktada HDP seçmeninin oynadığı role dikkati çekti:
"Şu anda Cumhur İttifakı bileşenlerinin oyu yüzde 40-41 bandında seyrediyor, öteki taraf da 43-44 bandında seyrediyor. İki taraf da yüzde 50+1'i bulamıyor. Yüzde 10'luk bir boşluk var. Biliyorsunuz Kürtler, en organize seçmen grubudur. Kürt seçmenden de oy alabilecek bir aday tespit edilmesi durumunda HDP, altılı masanın adayına destek verecektir."
Peki ya parti kapatılırsa?
Kulat, bu durumda DEVA Partisi'yle hareket etmeleri ihtimalinin yüksek olduğu görüşünü dile getirdi: "Kanaatim ve duyumlarım o ki, ilkeler bazında değerlendirdiğimizde böyle bir sürpriz yaşanabilir. Yoksa aynı dünya görüşüne sahip kurulmuş iki tane parti var zaten, oraya geçerler."
'BİZİM MHP'YE GAREZİMİZ YOK Kİ'
Kulat'a MHP'nin oy oranlarını ve parti yönetiminden zaman zaman gelen tepkileri de sorduk.
"MHP'yi neden düşük gösterelim, bizim MHP'ye garezimiz yok ki?" diyen Kulat, şöyle devam etti:
"MHP seçmeni eskiden beri böyledir. Her ankette 1-2 puan düşük çıkar. Aynı durum HDP için de geçerli. HDP de hep 1-2 puan aşağıda çıkar. Tabii onların durumu biraz farklı, 'korkudan' söyleyemiyor bazıları. AKP içinde kamufle olanlar da var.
Son dönemde MHP'de bir toparlanma var, çünkü sahaya çıkmaya başladılar. Ama MHP'nin oyunun artması Cumhur İttifakı'nın oyunun artması anlamına gelmiyor, AKP'den alıyorlar çünkü. CHP, İYİ Parti veya başka birinden değil."
Kaynak: MİRAY TAMER / GERÇEK GÜNDEM
İlginizi Çekebilir