Açıkgöz: Urfa, Hayvancılık Anlamında Türkiye’nin Merkezi
GündemŞanlıurfa da Veteriner Hekimler Odası Başkanı Abdullah Açıkgöz, hayvancılıktaki son durumlar ile ilgili Olay Medya’ya konuştu. Açıkgöz,”Kentte yaklaşık küçükbaş sayısı 2 milyon 300 bin civarında bulunurken büyükbaş hayvan sayısı 320 bin civ
Hayvancılık anlamında Türkiye’nin en potansiyelli sahip illerinin başında Şanlıurfa geliyor. Veteriner Hekimler Odası Başkanı Abdullah Açıkgöz, Urfa’daki hayvancılık ile ilgili bilgileri paylaştı.
‘TÜRKİYE'NİN İLK ÜÇÜNCÜ SIRALAMASINDA YER ALIYOR’
Açıkgöz, şöyle konuştu:”Şanlıurfa Türkiye’de hayvancılıkta 3. sırada ve Türkiye’nin hayvancılıkta merkezi diyebiliriz. Şanlıurfa'da yaklaşık olarak küçükbaş hayvan varlığımız 2 milyon 300 bin civarında büyükbaş hayvan varlığımızda 320 bin 350 bin civarında bulunuyor. Küçükbaş hayvan varlığı olarak Türkiye'nin ilk üçüncü sıralamasında yer alıyor.
AÇIKGÖZ: URFA, CİDDİ BİR POTANSİYELE SAHİP
Şanlıurfa'daki hayvan varlığı olarak Türkiye'nin üçüncü sırasında diyebiliriz. Bu göçerler ile birlikte bazı zaman ikinci veya birinci sıraya düşüyor. Bu şehir potansiyeli olan şehir. Büyükbaş varlığımızda bayağı iyi durumda, 300 -350 bin civarında bir hayvan varlığımız var. Burada besicilik ve hayvancılıkta 600'lük aynı zamanda da yarış atı yetiştiriciliği merkezi durumunda. Şanlıurfa'da yaklaşık Arap atı yetiştiriciliği 60 bine yakın. Arap atı Şanlıurfa'da bulunmakta ve buradaki vatandaşlarımız yetiştiricilik noktasında çok önemli bir yerdedir, onun için de hayvancılık anlamında bence Türkiye'nin merkezi’’
URFA’DA 700’E YAKIN VETERİNER HEKİM BULUNUYOR !
Şanlıurfa’da Veteriner Hekimler Odasına kayıtlı 520 veteriner hekim arkadaşımız var, bir de kayıt olmayan arkadaşlarımız da bulunuyor. Yaklaşık olarak 650-700 civarında bir veteriner hekim arkadaşımız bulunmakta şehirde. Bunların içerisinde 180 civarı kendi işlerini yapan kamuda 200 veteriner hekim arkadaşımız var. Aynı zamanda üniversitede var özel şirketlerde özel ve farklı meslek gruplarında gıda sektöründe çalışan arkadaşlarımıza bulunmakta; çünkü çok zor sonra mezun olduktan sonra bir baktığınızda fakültesinden 1 yıl sonra eksik okuyarak veteriner hekim oluyorsun aynı zaman da aynı dersleri tıp fakültesi ile ve karşılaştırmalı olarak derslerini öğrenmek zorundasın baktığınız zaman fakülteyi 5 yıl da bitirdikten sonra hem hayvansal hem buna bağlı insan sağlığına otomatikman ilgilendiriyor; çünkü hayvandan insana geçen yaklaşık 250 civarında hastalık var, bunların önlenmesinde çok büyük bir etken. Gıda sektöründe ilaç sektöründe yaklaşık olarak 32 tane parametrede veteriner hekimin iş imkânı var.
ARADAKİ FARK CİDDİ ŞEKİLDE ELE ALINMALI
Et ve süt fiyatlarına da değinen Abdullah Açıkgöz, kentte ciddi bir denetim yapılması gerektiğine dikkat çekti. Açıkgöz, şöyle konuştu:”Bugün et fiyatları 70 -75 lira; ama hayvancılık yapan kişiler karkası 42-43 liradan satıyor, bunun piyasadaki karşılığı 70-75 TL’ye geliyor. Marketlerde 7, 8, 9 liradan satılıyor; ama bunun yanında çiftlikten gelen süt ise 3 lira civarında satılıyor. Buradaki denetimin ve buradaki farkın neden olduğunu takip etmek lazım. Bunların kontrol altına alınması ve gerçek anlamda bunların bir şekilde denetlenmesi hem insan sağlığı açısından ve vatandaşın ucuz gıdaya ulaşması noktasında çok önemli.
HAYVANCILIK YAPAN DESTEKLENMELİ
Tabii ki hayvancılık yapan insanların bir şeyi yaparken para kazanması gerekiyor. Para kazanması için de girdi maliyetlerinin düşük olması lazım ve para kazandığı zaman bu işi devam ettirebilir, kazanmadığı zamanda bu sektörden çekilir. Sektörden çekmemek gerekiyor hayvancılık yapanları, bununla ilgili mutlaka gerekli önlemlerin alınması ve vatandaşa bu konuda hangi tür destek varsa desteklenmesi lazım ve öğrenmesi gerekir.”
İlginizi Çekebilir